K

Kalcijum

Kalcijum je mineral koji je sastavni deo naših kostiju. Mlečni proizvodi poput jogurta, mleka i sira su bogat izvor kalcijuma, a može se pronaći i u konzerviranom lososu i sardinama s kostima, u nekim koštunjavim plodovima, semenkama i proizvodima od soje, soku od narandže i žitaricama.


Kalijum

Kalijum je mineral koji igra važnu ulogu u našem nervnom sistemu, a nalazi se u voću, povrću, mleku i mesu.


Kalorije (Cal)

Kalorije su jedinice energije. Kao jedinice energije koriste se i kilodžuli (kJ). Jednoj kaloriji odgovara oko 4,18 kilodžula.


Kardiovaskularna bolest

Kardiovaskularna bolest je ime koje se daje grupama bolesti koje pogađaju srce i/ili krvne sudove, a uključuju moždani udar, srčani udar, anginu i povišeni krvni pritisak.


Kilodžuli

Kilodžul (kJ) je jedinica mere za energiju. Osim kilodžula, koriste se i kalorije. 4,18 kilodžula jednako je jednoj kaloriji.

Kofein


Kofein se prirodno nalazi u biljkama. Uobičajeni izvor su zrna kafe, listići čaja, bobice guarane, a manje količine mogu se pronaći i u zrncima kakaa. Kofein deluje kao stimulans nervnog sistema, povećavajući koncentraciju.


Konzervansi

Konzervansi su vrsta dodatka hrani koji pomažu u sprečavanju kvarenja hrane i čuvaju kvalitet hrane duže vreme.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde