G

Gvožđe

Gvožđe je mineral koje telo koristi za stvaranje hemoglobina, dela crvenih krvnih zrnaca koji prenose kiseonik. Hrana koja sadrži gvožđe je meso, živina, mahunarke, zeleno lisnato povrće i hleb i žitarice od celog zrna. Nedostatak gvožđa u ishrani ili slaba absorpcija gvožđa može dovesti do anemije nedostatka gvožđa.


GDA (Guideline Daily Amounts) – Smernice za dnevni unos

GDA pomaže potrošačima u razumevanju nutritivnih informacija na pakovanju hrane. Smernice za dnevni unos informišu potrošače o količinama masnoća, zasićenih masnoća, šećera, kalorija, ugljenih hidrata, belančevina, vlakana, soli i natrijuma koji se smatraju zdravim za svakodnevnu ishranu.

Vrlo retko pojedinac u potpunosti konzumira dnevnu količinu nutrijenata koje GDA navodi. Zato je svrha GDA da pokaže potrošačima od čega se sastoji zdrava ishrana.

GDA pokazuje koji procenat potrošačevog dnevnog unosa nutrijenata sadrži jedno serviranje proizvoda.


Glukoza

Glukoza je monosaharid (šećer). Hrana koja sadrži ugljene hidrate se tokom varenja raščlanjuje u glukozu. Telesne ćelije koriste glukozu za stvaranje energije.


Gluten

Gluten je tip belančevina koji se nalazi u biljkama poput pšenice, raži, pšenoraži ovasa i zobi. Za neke ljude, gluten je alergen.


Glihemijski indeks (GI)

Glihemijski indeks (GI) je rangiranje hrane koja sadrži ugljene hidrate prema uticaju koji ima na nivo glukoze u krvi. Telo sporije razgrađuje niske GI ugljene hidrate, a rezultat je postepen rast nivoa šećera u krvi. Visoki GI ugljeni hidrati se brže razgrađuju, a rezultat je brži rast nivoa šećera u krvi. GI manji od 55 se smatra niskim, 56-69 srednjim, a 70 i više visokim. Hrana s niskim GI je korisna za svakoga, pogotovo za one sa dijabetes mellitusom, kao pomoć u kontroli nivoa glukoze u krvi. Hrana s visokim GI može biti korisna za sportiste, kao izvor glukoze koja brže podstiče mišiće na rad. GI se koristi za poređenje hrane sa sličnom količinom ugljenih hidrata, na primer jedne vrste hleba s drugom i jedne vrste žitarica s drugom.


Glihemijsko opterećenje (GL)

Glihemijsko opterećenje, kao i GI (Glihemijski indeks), je način rangiranja hrane koja sadrži ugljene hidrate. Ipak, glihemijsko opterećenje uzima u obzir i GI hrane i količinu ugljenih hidrata u jednom obroku.


GL = (GI X ugljenih hidrata po obroku (g)) □ 100


GL u iznosu od 20 ili više je visok, od 11 do 19 je srednji, a od 10 i manje je nizak.

Iz razloga što uzima u obzir količinu ugljenih hidrata u hrani, GL se koristi za određivanje uticaja različitih vrsta hrane na nivou glukoze u krvi.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde