E

Ehinacea

Ehinacea je biljka cvetnica koja se često koristi kao biljni lek za jačanje imunološkog sastava i smanjivanje rizika od manjih infekcija.


Elektroliti


Elektroliti su minerali u rastvoru. Najvažniji elektroliti u telu su natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hlor i fosfat. Minerali imaju važnu ulogu u procesima u telu, kao što su funkcije živaca i mišića i ravnoteža tečnosti. Nivo elektrolita u telu može narušiti gubitak velike količine tečnosti, kao što je povraćanje, proliv i pojačano znojenje.

Emulgatori

Emulgatori su dodaci hrani koji pomažu mešanju ulja i vode. Primer emulgatora koji se koristi u hrani je sojin lecitin.


Energija

Energija u hrani se meri kilodžulima (kJ) ili kalorijama (Cal). Našem organizmu je potrebna energija za telesne funkcije poput disanja i varenja, za svakodnevne aktivnosti i fizičke aktivnosti. Dnevne potrebe za energijom se razlikuju u zavisnosti od godina, pola, težine i nivoa aktivnosti.Esencijalne masne kiseline

Esencijalne masne kiseline su vrsta masnoća potrebnih za pravilno funkcionisanje i razvoj, ali bih ih trebalo unositi hranom jer ih telo ne proizvodi samo. Postoje dve esencijalne masne kiseline – linolna kiselina (omega-6 masna kiselina) i alfa-linolenska kiselina (omega-3 masna kiselina). Dobar izvor linolne kiseline su polinezasićena ulja, margarini, neki koštunjavi plodovi (npr. orasi) i neke semenke (npr. susam). Dobar izvor linolenske kiseline su kanolino ulje, laneno seme i orasi.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde