A

Acidofil (Lactobacillus Acidophilus)

Acidofil je probiotička bakterija koja se obično nalazi u jogurtu. Glavna uloga probiotičkih bakterija je uravnoteženje crevne mikroflore kroz borbu sa štetnim bakterijama i onemogućavanja njihovog rasta i razmnožavanja u crevima. Probiotičke bakterije preživljavaju probavu u želucu i pomažu u očuvanju crevnog trakta. Dobra ravnoteža „dobrih“ bakterija u crevima smanjuje rizik od zdravstvenih problema.


Aditivi (Dodaci)

Aditivi se koriste za čuvanje hrane i/ili poboljšavanje ukusa, izgleda, kvaliteta i postojanosti. Mnoge materije koje se koriste kao dodaci hrani i prirodno postoje u hrani. Dodaci hrani se navode u popisu sastojaka pakovane hrane i opisani su kroz svoju funkciju u hrani, nakon čega je naveden tačan naziv ili broj koji je jedinstven svakom aditivu, npr. emulgator (322). Dodacima hrani se daju brojevi, kako bi se lakše identifikovali jer su im imena ponekad preduga i komplikovana.


Aminokiseline

Aminokiseline su sastavni deo belančevina. Postoji 20 različitih vrsta aminokiselina, koje se spajaju na drugačije načine kako bi se dobile različite belančevine. Telo može da proizvede neke belančevine, ali neke moraju da se unesu hranom.


Anemija

Anemija se odnosi na različita stanja u kojima je smanjena koncentracija hemoglobina, molekule koji prenose kiseonik u krv. Uobičajeni simptomi anemije su umor i zamor. Najčešći uzroci anemije su nedostatak gvožđa, folne kiseline i/ili vitamina B 12 (perniciozna anemija).

Anemija nedostatka gvožđa je najčešća anemija i može da je izazove nedovoljan unos hrane koja sadrži gvožđe. Hrana koja sadrži gvožđe je crveno meso, plodovi mora, živina, hleb i žitarice od celog zrna, koštunjavi plodovi i zeleno lisnato povrće. Gvožđe iz crvenog mesa, plodova mora i živine se bolje apsorbuje od onog iz biljaka.

Druga vrsta anemije je perniciozna anemija, koja se javlja kada telu nedostaje intrinzični faktor (materija koja pomaže telu u absorpciji vitamina B12 iz hrane). Perniciozna anemija je rezultat nedostatka vitamina B12.


Antioksidansi

Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti tela od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Telo proizvodi vlastite antioksidanse, a nalaze se i u hrani poput voća i povrća, čaja, kafe, crne čokolade i crnog vina. Uobičajeni antioksidansi su vitamini C, E i A i fitohemikalije poput polifenola. Hrana bogata antioksidansima je korisna za zdravlje i zdrav život.

Arome

Arome su kategorije dodataka hrani koje se dodaju kako bi dobila određeni ukus. Postoje tri vrste aroma, prirodne, identične prirodnoj i veštačke.


Aspartam

Aspartam je veštački zaslađivač koji sadrži dve aminokiseline – aspartat i fenilanin. Te aminokiseline se prirodno nalaze u hrani poput mesa, povrća, mlečnih proizvoda i žitarica. Pojedinačno te aminokiseline nisu slatke, ali zajedno daju intenzivan sladak ukus koji je oko 200 puta slađi od šećera.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde