Trichinella spiralis

Trichinella spiralis je nematoda (valjkasti crv). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki, a veličine su od nekoliko mm. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Trichinella spiralis ima tri morfološka oblika - crevnu, mladu i mišićnu formu. Kada dospe u želudac, kapsularna forma se dekapsulira i prelazi u lumen creva, adaptira se i postaje polno zrela jedinka. Ženke rađaju mlade trihinele (viviparne su) koje putem cirkulacije dospevaju do mišića, probijaju sarkolemu miofibrila i zavijaju se u spiralni oblik, inkapsuliraju i ostaju infektivne i do 30 godina.

Put prenošenja

Izvor zaraze su životinje (divlja i domaća svinja, medved, jazavac i dr.). Čovek se zarazi konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa.

Patološki (medicinski) značaj

Trihineloza predstavlja helmintozoonozu koja se odlikuje pojavom crevnih manifestacija, otokom lica i očnih kapaka, eozinofilijom i bolovima u mišićima.

Inkubacija se kreće od 5-20 dana.

Rana faza (prva nedelja bolesti) se odlikuje gađenjem, povraćanjem, prolivima, bolovima u trbuhu, gubitkom apetita, vrtoglavicom, nesanicom i preznojavanjem. Ova faza odgovara migraciji larvi kroz zid creva.

Druga faza (druga nedelja) se manifestuje otežanim žvakanjem, govorom, edemom mišića, dispnejom (otežano disanje), otežanim hodom i dr. Kod nekih bolesnika se zapaža ospa po trupu i ekstremitetima praćena povišenom temperaturom i do 40 °C. Jaki bolovi u mišićima mogu da dovode do kontraktura. Kao posledica alergizacije javljaju se miokarditis, pad krvnog pritiska, ubrzan rad srca, EKG pokazuje oštećenje srca.

Treća faza se odlikuje otokom gornjeg dela tela i lica, očnih kapaka, konjunktiva, krvarenjem u očnim uglovima, na koži. U krvnoj slici se zapaža povećan broj belih krvnih zrnaca i eozinofila. Bolest protiče za 4-6 nedelja.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike, a potvrđuje se laboratorijskim pregledima, dokazivanjem mladih formi u venskoj krvi, imunodijagnostikom, kompresivnom trihineloskopijom i biopsijom mišića.

Lečenje

Tokom prve faze čine se pokušaji odstranjivanja gravidnih ženki davanjem rastvora magnezijum-sulfata. Za lečenje se koriste albendazol, mintezol ili mebendazol. Paralelno se daju glikokortikoidi, preparati kalcijuma, rastvor glikoze, analgetici, kardiotonici, vitamini.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivana 17.08.2012

    Dobar dan, zarazili smo se pre nekih 10 godina sa trihinelom ja i moj tata i mogu vam reći da je bilo pakleno. Razlika u manifestaciji je samo vezana za godine starosti. Ja sam tad imala 20, a on 40 godina i moj organizam iako je imao mnogo veći procenat njih i jako velike bolove brzo se zalečio dok kod njega je temperatura od 40 stepeni napravila haos na mozgu, dobio je infarkt i šest meseci je ležao u šok sobi. A posle dve godine je proveo po bolnicama. Vodite racuna kada jedete svinjsko meso ili kobasice jer su oni glavni izvor zaraze.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde