Diphyllobothrium latum

Diphyllobothrium latum je riblja pantljičara, koja predstavlja džinovski rod pantljičara i doseže dužinu i veću od 10 m. Pantljičare su vrlo veliki crvi koji žive kao paraziti u crevima ljudi i nekih životinja. Pljosnatog su oblika i imaju oblik pantljike, po čemu su i dobile ime. One se pomoću četiri kupice na glavi pričvrste za crevni zid, a telo im pliva niz creva, u crevnom sadržaju. Telo im je sastavljeno od vrlo velikog broja članaka, prstenova, koji su utoliko veći i utoliko stariji ukoliko su udaljeni od glave. Svaki članak sadrži muške i ženske polne organe, tako da se u svakom od njih razvijaju oplođena jaja, iz kojih se rađaju nove pantljičare.
 

Put prenošenja

Čovek se inficira pri konzumiranju sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe koja sadrži  larve (sparganum).

Patološki (medicinski) značaj

Difilobotrijaza je infektivno oboljenje izazvano ribljom pantljičarom. Češće se javlja u zemljama gde se tradicionalno konzumira sirova riba (Severna i Istočna Evropa, Severna Amerika, neki delovi Afrike).
Posle unošenja inficiranog ribljeg mesa, larve se zadržavaju u tankom crevu gde počinju da rastu i odrasli crvi mogu biti dugi 1-12 metara. Veliki broj inficiranih nema nikakve simptome. Bolesnici kod kojih se simptomi javljaju imaju neodređeni osećaj nelagodnosti u trbuhu, mučninu, povraćanje, dijareju (proliv), svrab oko anusa, gubitak apetita i smanjenje telesne težine, bol u abdomenu. U stolici se nekada mogu pronaći delovi crva. Masivna infekcija može dovesti do opstrukcije creva. A usled otežane resorpcije hrane u crevima može nastati deficijencija vitamina B12 koja dalje vodi u megaloblastnu anemiju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, krvne slike, pregleda stolice i dokazivanjem u stolici karakterističnih ovalnih jajašaca.

Lečenje

Daju se antihelmintni lekovi (praziquantel, niklozamid) i to u jednoj dozi i vitamin B12, da bi se prevenirala megaloblastna anemija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde