Pediculus humanus capitis

Pediculus humanus capitis je vaš koja parazitira na kosmatom delu glave. To je siva vaš, veličine do 2-3*1-1,3 mm, bez krila. Ima izduženo telo sa tri segmenta i tri para nogu. Ženka snese dnevno 4-5 jaja (gnjida) koje hitinom lepi za donji deo dlake. Iz gnjida se za pet dana razvija larva, a za tri nedelje odrasla vaš. Odrastao parazit je hematofag (hrani se krvlju).

Put prenošenja

Vaš se može preneti direktnim kontaktom sa bolesnikom ili indirektno priborom za češljanje, maramama, kapama i sl.

Patološki (medicinski) značaj

Pediculosis capitis je parazitarno oboljenje kože glave koju izaziva vaš Pediculus humanus capitis.

Klinički simptomi kod pedikuloze nastaju desetak dana posle infestacije kao posledica ujeda vaši i senzibilizacije na salivu i ubrizgani antikoagulans. Bolesnici imaju jak osećaj svraba. Mogu se videti ružičaste papule, urtike, ekskorijacije, znaci sekundarne infekcije piokokama, kruste (koje slepljuju dlaku). Piodermizovane promene mogu postojati i na koži vrata, ramena, leđa. Cervikalne (vratne) limfne žlezde mogu biti uvećane i bolne.

Dijagnoza

Postavlja se kliničkim pegledom tj. nalazom vaši i gnjida.

Lečenje

Lindan šampon se utrlja u kosu i drži 4 minuta a zatim dobro ispere vodom. Gnjide se uklanjaju iščešljavanjem gustim češljem čiji su zupci nakvašeni rastvorom sirćetne kiseline. Proceduru pranja ponoviti još jednom posle sedam dana.
Perimetrin krem 1% se utrljava u prethodno opranu kosu, a posle 10 minuta se kosa ponovo opere. Najčešće je dovoljna jednokratna primena.

Može se primeniti i malation 0,5% tokom 24 časa, uz pokrivanje kose gazom posle čega se kosa dobro opere i iščešlja gustim češljem.

Kako je pedikuloza najčešće porodično oboljenje, potrebno je detaljno pregledati sve osobe iz okoline obolelog i istovremeno lečiti sve obolele, da bi se sprečili recidivi usled reinfekcija. Po završetku lečenja odeću oprati ili hemijski očistiti, a češljeve i četke držati u toploj vodi 10-20 minuta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dijana 30.12.2008

    Molim vas nikako lindan, on je zbranjen za primenu i u poljoprivredi 2007 godine. Malation jos uvek nazalost nije zabranjen ali, ako se koristi u prvom tromesecju trudnoce moze da utice negativno na plod.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde