Pthirus pubis

Pthirus pubis je sitna (1,5-2 mm), žućkasta, slabo pokretna stidna vaš. Stidne vaši žive i parazitiraju na kosmatim regijama na kojima je koža bogata apokrinim žlezdama, te se najčešće viđaju kod pacijenata u područuju pubisa, perianalno, aksilarno, a ređe, i to obično kod dece, u području trepavica. Vaš se rilicom pričvršćuje uz folikul dlake, a nogama uz dlaku uz koju pričvršćuje okrugle gnjide nizane poput brojanica.

Put prenošenja

Prenosi se seksualnim kontaktom., a mnogo ređe prenos preko peškira, posteljine
i sl.

Patološki (medicinski) značaj

Vašljivost stidnog predela (pediculosis pubis, phthiriasis) je parazitarno oboljenje kože koje uzrokuje stidna vaš.  Na infestiranim regijama bolesnici osećaju svrab, koji je intenzivniji noću. Na koži se vide sivo-plavičaste makule veličine 0,3-1 cm, maculae ceruleae (pretpostavlja se da su posledica delovanja enzima iz pljuvačke vaši na hemoglobin). Retko su na koži obolele regije prisutne ekskorijacije (tragovi češanja), impetiginizacija (zagnojavanje) i ekcematizacija.

Dijagnoza

Postavlja se nalazom vaši i gnjida.

Lečenje

Sprovodi se kao i kod pedikuloze glave. Lindan šampon se utrlja u zahvaćene dlake i drži 4 minuta a zatim dobro ispere vodom. Gnjide se uklanjaju iščešljavanjem gustim češljem čiji su zupci nakvašeni rastvorom sirćetne kiseline. Proceduru pranja ponoviti još jednom posle sedam dana.

Perimetrin krem 1% se utrljava, a posle 10 minuta se opere. Najčešće je dovoljna jednokratna primena.
Brzi način lečenja podrazumeva brijanje zahvaćenih površina i spaljivanje dlaka, da bi se prevenirala reinfekcija. Kod infestacije trepavica primenjuje se 2% žuti živin precipitat u vazelinu. Može se primeniti i čist vazelin dva puta dnevno uz uklanjanje vaši i gnjida pincetom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde