Larva Diphyllobothrium latum (Sparganum)

Larva Diphyllobothrium latum-a spada u pantljičare iz roda Pseudophyllidean. Pantljičare su vrlo veliki crvi koji žive kao paraziti u crevima ljudi i nekih životinja. U životnom ciklusu ovog parazita metacestodni stadijum se naziva sparganum i infekcija ovim parazitom koji formira ciste naziva se sparganoza.

Put prenošenja

Primarni domaćini mogu biti amfibije, ptice, ribe, divlje svinje, primati, reptili (zmije) i druge životinje. Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane vode, konzumiranjem sirovih ili nedovoljno termički obrađenih inficiranih životinja, ili penetracijom parazita kroz kožu.

Patološki (medicinski) značaj

Sparganoza je zoonoza koja se najčešće javlja u istočnoj Aziji i karaktertiše se prisustvom potkožnih nodula.
Kada dospeju u organizam larve mogu migrirati u razne organe i tkiva gde rastu i mogu dostići dužinu i do nekoliko metara. Najčešće formiraju nodule (čvorove) ispod kože ili na superficijalnim mišićima ili fascijama. Lokalno tkivo reaguje stvaranjem izraslina oko parazita koja je pruriginozna (svrab), često inflamirana i bolna. Druge lokalizacije mogu biti oko - gde parazit može izazvati teška oštećenja koja dovode do gubitka vida; ili mozak, gde se stvaraju ciste i u zavisnosti od njihove veličine i lokalizacije izazivaju odgovarajuće simptome i znakove.

Dijagnoza

Postavlja se identifikacijom uzročnika iz bioptičkog uzorka tkiva. U krvnoj slici postoji povećanje broja leukocita i eozinofila.

Lečenje

Jedino moguće lečenje je hirurško odstranjivanje parazita.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde