Opistorchiidae

Opistorchiidae su trematode (metilji). Trematode su helminti oblika lista. Telo im je prekriveno zaštitnim omotačem, tegumentom, preko kojeg se vrši apsorpcija hranljivih supstancija posredstvom mikrovila ispod kojih se nalaze mitohondrije, pinociti i druge strukture koje omogućavaju apsorpciju. Ispod tegumenta se nalazi više slojeva mišića.
Odrasle jedinke dostižu dužinu od 5-10mm.

Put prenošenja

Intermedijarni domaćini jesu slatkovodni puževi i ribe. Čovek se infestira konzumuranjem sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe. Zadržavaju se u bilijarnim kanalima i ponekada u žučnoj kesici gde sazrevaju u adultne oblike. Ovi metilji su hermafroditi. Produkuju 1000-2500 jaja dnevno.

Patološki (medicinski) značaj

Opistorhijaza je oboljenje koje nastaje infestacijom trematodama iz roda Opisthorchiidae - Opisthorchis viverrini i Opisthorchis felineus i javlja se  u Aziji i istočnom delu Evrope, naročito u Sibiru.

Opistorhijaza često može biti asimptomatska. Dve nedelje nakon infestacije, parazit odlazi u bilijarni trakt, a zatim jedinke mogu da migriraju u jetru, pankreas ili žučnu kesu gde izazivaju oštećenja i poremećaje. Ako se simptomi jave, onda su u vidu povišene telesne temperature, malaksalosti, osipa po koži i poremećaja gastrointestinalnog trakta (mučnina, proliv, bol u abdomenu). U hroničnoj fazi može doći do oštećenja jetre i teške anemije. Ukoliko se pravovremeno ne leči, opstorhijaza može da dovede do nastanka ciroze i raka jetre.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, seroloških testova (ELISA; imunoflorescencija, CFT), nalaza jaja uzročnika u stolici.

Lečenje

Primenjuju se antihelmintici, a lek izbora je prazikvantel koji se primenjuje u jednoj dozi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dragoslav Petrovic 21.09.2010

    Vecu efikasnost u otklanjanju ove trematode daje ruski antiparazitni program gelmostop, koji je zasnovan na prirodnim biljnim sirovinama i nema nezeljenih dejstava, kao sinteticki lekovi, koji ostecuju jetru, i ne deluju na sve razvojene faze parazita.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde