Loa loa

Loa loa je nematoda (valjkasti crv) iz reda Filariidae. Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita.

Put prenošenja

Prenosi se na čoveka ujedom muve. Kao i kod svih nematoda, životni ciklus ima 5 razvojnih faza, od čega se prve dve odigravaju dok su nematode još u organizmu vektora (komarci i muve), koji se infestiraju ujedom i koji se hrane krvlju čoveka, a isto tako prenose larve u organizam čoveka kada su trećem razvojnom stadijumu. Odrasla ženska jedinka produkuje hiljade novih larvi .

Patološki (medicinski) značaj

Lojaza je oboljenje koje nastaje usled infekcije potkožnih i dubokih tkiva nematodom Loa loa. Inkubacioni period je različito dug i može biti od 2-12 meseci. Prisutni su otoci potkožnog tkiva ekstremiteta najčešće oko zglobova, praćeni bolom, svrabom i urtikarijom. Takođe, odrasle jedinke mogu da migriraju i do subkonjunktivalnog tkiva i da se nađu u oku, kada postaju vidljive. Po umiranju nematode, mogu u okolnom tkivu nastati apscesi, a kasnije i kalcifikacije. Retko može nastati komplikacija u vidu meningoencefalopatije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, identifikacije uzročnika u krvi, limfnim nodulima, koži, na osnovu seroloških testova, biopsije kože i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu telesne težine, svakih 6-12 meseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broj larvi i tako zaustavlja progres bolesti. Kada se odrasla jedinka nađe u oku može se uraditi ekstrakcija parazita.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dado 15.05.2012

    Hvala na informacijama


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde