Dracunculus medinensis

Dracunculus medinensis je nematoda (valjkasti crv). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita.

Put prenošenja

Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane vode koja sadrži larve D. medinensis. Larve prolaze kroz zid creva i prelaze u abdominalnu šupljinu i retroperitonealni prostor. Posle sazrevanja muške jedinke umiru a ženske, koje su duge 70-120 cm, prelaze u potkožno tkivo i prema površini kože. Prosečno godinu dana posle infekcije, nematoda stvara mehur na koži, uglavnom na distalnim delovima donjih ekstremiteta, koji rupturira. Kada ova lezija dođe u dodir sa vodom, larve se oslobađaju u vodu.

Patološki (medicinski) značaj

Drakunkulijaza je oboljenje izazvano nematodom Dracunculus medinensis i javlja se u siromašnim seoskim područjima Afrike.
Inficirana osoba uglavnom nema nikakve simptome prvih godinu dana. Nekoliko dana ili sati pre nego što se nematoda pojavi na površini kože, može se javiti povišena temperatura, otok i bol u delu gde će crv izaći na površinu. Više od 90% nematoda se pojavljuje na stopalima i distalnim delovima donjih ekstremiteta. Razvija se mehur na mestu gde nematoda izlazi. Mehur je veoma bolan i može da perforira. Kada dođe u dodir sa vodom, parazit ispušta mlečnu tečnost u spoljašnju sredinu, koja sadrži milione nezrelih larvi.

Lezija na koži koju prouzrokuje nematoda često biva sekundarno inficirana, što izaziva bol, a u daljem periodu kod većih komplikacija može nastati ukočenost zgloba i otežano kretanje.
Nekada se mogu javiti i alergijski simptomi kao respiratorni distres sindrom, urtikarija, periorbirtalni edem i svrab po telu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza uzročnika u rani.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja, nematoda se mora izvući iz rane namotavanjm crva na štapić, svakog dana po nekoliko centimetara ili hirurškim putem.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Allomanny 11.04.2011

    Naučili


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde