Cryptosporidium

Cryptosporidium je protozoalni parazit. Protozoe su jednoćelijski mikroorganizmi koji imaju sve karakteristike ćelija eukariota. Okruglog je ili ovalnog oblika sa ekscentričnim jedrom i blefaroplastom. Može se naći u tlu, hrani , vodi.

Put prenošenja

Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane hrane i vode, čak i akcidentalnim gutanjem kontaminirane vode iz bazena, đakuzija i sl.  ili kontaktom sa fecesom inficiranih ljudi ili životinja. Osobe sa oslabljenim imunitetom su pod većim rizikom za oboljevanje i kod njih se razvija teži oblik bolesti.

Patološki (medicinski) značaj

Kriptosporidioza je oboljenje koje se karakteriše pojavom vodenastih proliva i koje se najčešće prenosi konzumiranjem kontaminirane vode.

Posle inkubacije od 5-10 dana, javljaju se vodenaste stolice, koje su praćene grčevima u abdomenu i blago povišenom telesnom temperaturom. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom se razvija teži oblik bolesti koji podseća na koleru i može se komplikovati dehidracijom i malapsorpcijom. Takođe, može biti zahvaćen i bilijarni trakt u vidu holecistitisa, sklerozirajućeg holangitisa ili pankrettitisa, koji se manifestuju bolom, mučninom i povraćanjem. Oboljenje najčešće traje 1-2 nedelje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i nalaza jaja uzročnika u stolici.

Lečenje

Lek izbora je nitazoxanid, uz koji se primenjuje simptomatska terapija, u vidu nadoknade tečnosti i elektrolita.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde