Onchocerca volvulus

Onchocerca volvulus je helmint (crv) iz familije Filaridie, i koji nekada opstaje u ljudskom telu i do 14 godina. Spada u nematode (valjkaste crve). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita.

Muške jedinke Onchocerca volvulus-a dostižu 2-3 cm, a ženske i do 60 cm dužine. Svaka ženska jedinka produkuje milione mikroskopskih larvi (mikrofilarie), 1000-3000 dnevno, koje migriraju kroz telo.

Put prenošenja

Čovek je jedini domaćin. Prenosioci su crne muve (blackfly), koje se hrane krvlju čoveka. Pri ujedu one unesu larve i tako prenose larve sa jednog na drugog čoveka.

Oboljenje se javlja u siromašnim, seoskim sredinama u Africi, pa su osim stanovništva ugroženi i istraživači, misionari, volonteri mirovnih trupa.

Patološki (medicinski) značaj

Onkocerkijaza predstavlja oboljenje koje nastaje infekcijom helmintom Onchocerca volvulus, javlja se u Africi i Južnoj Americi i katakteriše se dermatitisom, gubitkom vida i subkutanim nodulima. Naziva se još i rečno slepilo jer se javlja u seoskim područjim pored brzih reka.

Inkubacioni period traje od 9 – 24 meseci. Često su inficirane osobe dugo bez simptoma. Odrasle jedinke stvaraju nodule (čvorove) u potkožnom tkivu i oslobađaju larve u okolna tkiva. Nezrele jedinke se kreću po telu i mogu izazvati različite simptome: poremećaje vida do potpunog gubitka vida, osip, lezije, svrab, depigmentacije po koži, limfadenitis.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda krvi i mokraće i nalaza helminta (npr. u očima) ili biopsije subkutanih nodula.

Lečenje

Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu telesne težine, svakih 6-12 meseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broj mikrofilarija i tako zaustavlja progres bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde