Wuchereria bancrofti

Wuchereria bancrofti je nematoda (valjkasti crv) iz reda Filariidae. Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Odrasle jedinke Wuchereria bancrofti dostižu dužinu od 0.5 cm.

Put prenošenja

Kao i kod svih nematoda, životni ciklus filarije ima 5 razvojnih faza, od čega se prve dve odigravaju dok su filarije još u organizmu vektora (komarci i muve), koji se infestiraju ujedom i koji se hrane krvlju čoveka, a isto tako prenose filarije u organizam čoveka kada su trećem razvojnom stadijumu. Odrasla ženska jedinka produkuje hiljade novih larvi .

Patološki (medicinski) značaj

Filarijaza je oboljenje koje nastaje infekcijom Wuchereria bancrofti.

Limfatična filarijaza: posledica je prisustva nematoda u limfnim sudovima i čvorovima i manifestuje se povišenom telesnom temperaturom, ingvinalnom (prepone) ili aksilarnom (pazuh) limfadenopatijom (uvećani limfni čvorovi), bol u pedelu prepona ili testisa, eksfolijativne (guljenje, ljuštenje) promene na koži, enormni otok ekstremiteta ili genitalija (elefantijaza).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, identifikacije uzročnika u krvi, limfnim nodulima, koži, seroloških testova, biopsije kože i patohistološkog nalaza.

Lečenje

Ivermectin se daje u jednoj dozi od 150 μg po kilogramu telesne težine, svakih 6-12 meseci. Ivermectin ne ubija odrasle parazite, ali smanjuje broj mikrofilarija i tako zaustavlja progres bolesti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde