Isospora belli

Isospora belli je protozoa (jednoćelijski parazit). Protozoe su jednoćelijski mikroorganizmi koji imaju sve karakteristike ćelija eukariota. Okruglog je ili ovalnog oblika sa ekscentričnim jedrom i blefaroplastom.

Put prenošenja

Prenosi se fekalno-oralnim putem ili konzumiranjem kontaminirane hrane i vode.

Patološki (medicinski) značaj

Izosporijaza je retko oboljenje koje se karakteriše vodenastim prolivastim stolicama i izazvano je protozoom Isospora bellli. Bolest se češće javlja u područjima sa lošim higijenskim uslovima. Primećeno je da češće obolevaju osobe sa AIDS-om.
Inkubacioni period je 3-14 dana. Nakon toga se javljaju profuzne, vodenaste, prolivaste stolice neprijatnog mirisa koje mogu sadržati mukus. Javljaju se i grčevi i bol u abdomenu, povraćanje, gubitak apetita i telesne težine, malaksalost. Kod protrahovanih oblika se može javiti steatoreja (masna stolica).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemiološke anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza, pregleda i nalaza uzročnika u stolici.

Lečenje

Primenjuje se trimetoprim-sulfametoksazol i uz to suportivna i simptomatska terapija. Kod težih oblika potrebna je hospitalizacija.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde