Hymenolepis diminuta

Hymenolepis diminuta spada u cestode (pantljičare) digestivnog trakta. Insekti ingestiraju jajašca ovih pantljičara i u njima one sazrevaju do forme cisticerkoida.  Cestode su segmentirani, pljosnati crvi. Sve cestode su hermafroditi. Morfološki, odrasle pantljičare su građene od glavice (scolex), vrata (colum) i člankovitog-segmentiranog tela (strobila), kojeg čine člančići (proglotisi). Zadnji članci su ispunjeni jajima. Hymenolepis nana je mala, dužine 4-5 cm. Ove pantljičare se mogu naći u tropskim predelima.

Put prenošenja

Čovek i životinje se infestiraju hranom koju su insekti kontaminirali ili je put prenošenja fekooralni. U čovečjem organizmu uzročnici sazrevaju, pa infekcija može trajati godinama. Odrasle jedinke produkuju na stotine jaja.

Patološki (medicinski) značaj

Himenolepijaza je oboljenje koje nastaje usled infestacije pantljičarama Hymenolepis diminuta. Najčešće infestacija prolazi asimptomatski. Simptomi se javljaju kod težih infekcija i uključuju: proliv, bol u abdomenu, svrab oko anusa, nervozu, gubitak apetita i gubitak telesne težine. Ređe se mogu javiti i mučnina, povraćanje, krvave stolice, urtikarija, glavobolje, vrtoglavice, poremećaji ponašanja. Nekada se može javiti dehidracija kod prolongiranih proliva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza jajašca i uzročnika u stolici.

Lečenje

Lek izbora je prazikvantel, koji se primenjuje u jednoj dozi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Tanja 09.03.2010

    Kod deteta mi je pronadena hymenolepis nana. Lek koji se preporucuje prazikvantel na nasem podrucju nema. Trenutno koristimo vorbex. Molim vas, dali ce taj lek pomoci u suzbijanju navedene pantljicare i gde mogu nabaviti lek koji se preporucuje? U napred zahvalna, zabrinuta majka.


  2. ivana 10.07.2009

    Da li je Mebendazol lek kojim ovaj parazit može da se izleči?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde