Anisakis simplex

Anisakis simplex je nematoda (valjkasti crvi). Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita.

Put prenošenja

Primarni domaćini su delfini i foke, koji izmetom izbacuju jajašca iz kojih se razvijaju larve koje infestiraju ribe, ljuskare i dr. Čovek se infestira konzumiranjem sirove ili nedovoljno termički obrađene morske ribe, najčešće harnigi i lignji.

Patološki (medicnski) značaj

Anizakijaza predstavlja oboljenje koje nastaje infestacijom nematodom iz roda Anisakis, pri konzumiranju sirove morske ribe i najčešće se javlja u Holandiji, Japanu, Centralnoj Americi i Skandinaviji.

Inkubacuioni period (od konzumiranja ribe do pojave prvih simptoma) traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Može nastati povišena telesna temperatura, bol u abdomenu, mučnina, povraćanje, hematemeze (povraćanje krvavog sadržaja), kašalj, pseudoapedincitis. Nekada se javlja alergijska reakcija u vidu urtikarije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda stolice, krvi, seroloških testova, endoskopije.

Lečenje

Ekstrakcija uzročnika gastroskopski ili operativno. Koriste se i antihelmintni lekovi praziquantel, niklozamid, mebendazol ili albendazol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde