Ascaris lumbricoides

Ascaris lumbricoides (velika dečija glista) je čest parazit dece i odraslih, živi u tankom crevu, a njegove larve u toku migracije borave u jetri i plućima. Ascaris lumbricoides je najveća nematoda čovekovog digestivnog trakta. Nematode su nesegmentirani, obli crvi kod kojih je izražen polni dimorfizam (jedinke su odvojenih polova), mužjaci su manji od ženki. Telo nematoda je pokriveno kutikulom koja je kompleksne građe. Ispod kutikule se nalaze mišićni sloj koji omogućava kretanje parazita. Mužjak Ascaris lumbricoides-a je veličine oko 17 cm, a ženka od 25 do 30 cm. Ženka polaže nesegmentovana jaja koja se segmentiraju u spoljašnjoj sredini. Ukoliko su jaja oplođena, ona su veličine 60x45 μ i imaju 3 opne. U spoljašnjoj sredini jaja moraju da pretrpe segmentaciju da bi postala infektivna za čoveka. Otporna su na hladnoću, antiseptička sredstva i razblažene kiseline. Temperatura od 65oC ubija ih za nekoliko minuta, a sunčana svetlost za 24 sata. Da bi se u jajašcu mogao zametak dalje razvijati, potrebni su povoljni uslovi, obično u vlažnoj i toploj zemlji.

Put prenošenja

Infekcija nastaje pri konzumiranju hrane ili pića zagađenog malim okruglim jajašcima. Iz jajašca u dvanaestopalačnom crevu izlaze larve koje se probijaju kroz zid tankog creva i putuju krvotokom do srca i pluća. Penju se bronhijalnim stablom do ždrela gde se ponovo progutaju i vraćaju u tanko crevo. Tu se tek razvijaju u odrasle crve. Razvojni ciklus je završen za oko 2 meseca. Odrasli crvi žive u crevu gde legu jajašca koja se izlučuju stolicom. Odrasli crvi mogu živeti 6-12 meseci.

Patološki (medicinski) značaj

Askarioza je infekcija koju izaziva Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim i  crevne smetnje.
Prolaskom kroz pluća larve mogu izazvati simptome "verminozne pneumonije", tzv. Löfflerov sindrom (eozinofilna pneumonija). Odrasli crvi uzrokuju obično gastrointestinalne smetnje. Ali, ne mora biti prisutan ni jedan simptom od najčešćih ovde navedenih: crvi u stolici, povraćanje crva,  izlazak odraslog crva kroz usta ili nos, malo povišena telesna temperatura ili blaga groznica, kašalj, krvavi ispljuvak, sviranje u grudima, nedostatak vazduha, kožni osip, povraćanje, bol u trbuhu. Čak i umerene infekcije kod dece uzrokuju pothranjenost ili malnutriciju. Deca imaju slabi apetit, ali nije poznato zašto do toga dolazi.

Teške infekcije, osobito kod dece, uzrokuju grčeve u trbuhu. Veći broj upletenih crva mogu dovesti do opstrukcije (začepljenja creva).

Ponekad se crvi mogu kretati i u drugim smerovima, tzv. aberantno kretanje odraslih crva, i napraviti opstrukciju i izazvati sledeće simptome: upalu žučnih puteva, upalu žučne kese, apsces jetre, upalu pankreasa, slepog creva.
Ovo je najčešća crevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima. Pretpostavlja se da je na svetu zaraženo oko milijardu ljudi. Najčešće je nalazimo na područjima gde je loša lična higijena i loši sanitarni uslovi. Infekcija je moguća u svim uzrastima, ali deca češće obolevaju tj. imaju više kliničkih simptoma bolesti.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja nalazom karakterističnih jajašaca u stolici. Ponekad se odrasli crvi izbace stolicom ili povraćanjem, a larve se mogu naći u ispljuvku.

Povećan broj eozinofila u krvi (eozinofilija) značajna je u vreme kada larve prolaze kroz pluća, a kasnije se nalaz gubi.

Lečenje

Sve infekcije treba lečiti. Najvažnije je eliminisati crve lekovima, tzv. antihelminticima. Lekovi izbora su mebendazol i albendazol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Raza Maleskic 02.05.2023

  Imam askaris lumbricos već godinu dana,pokušavala sam sve i svašta da ih uklonim iz crijeva ali bez uspjeha,kosa mi je opala u pečatima,bila sam kod doktora i radila nalaze,koristila sam albendazol ,vermox al ništa nije koristilo,koristila sam i antiparazitni program Hide Klark ali bez uspješno


 2. Katarina 15.10.2016

  Da li i ovom slucaju, za čišćenje ascarisa pomaže antiparazitni program od hulde klark, za čišćenje i iz krvi na ćelijskom nivou, ili samo tak ruski program?


 3. Violeta 04.09.2011

  Posvoila sam devojcicu koja ima 1god. I 8 mes. I 1, 5 mesec je sa nama. Od sam pocetak pocela da daje znakove da se gadi od hrane da povraca, da ima redovno prolive, da joj sviru pluca, posetili smo nekoliko lekara i davalu su joj neke terapije i sostojba bi se sredila ali kad zavrsim sa terapijom i opet isto. Evo sad ovo citam i bih ve pitala moguce li da stanuje rec o takvim parazitima? Sutra odmah idem da trazim da napravim te briseve. Strasno se bojim, dali ako stanuje rec o tome moja mala bi li se izlecila? Hvala vam puno!


 4. Dragoslav Petrovic 05.11.2010

  Parazite koji imaju reprodukcioni ciklus treba tretirati preparatima koji ih unistavaju u svim fazama razvoja. Ne vredi vermox koji ubija odrasle jedinke u crevima, ali ne i larve u krvi i plucima, zato se posle nekog vremena ponovo javljaju. Pored toga svi sinteticki lekovi lekovi su toksicni, imaju nezeljene efekte. Protiv ascarisa treba koristiti ruski antiparazitni program gelmostop, koji je kompleksan jer pored unistavanja parazita, cisti organizam od nih i toksina na nivou celija, cisti krv i limfu, regenerise jetru i jaca antiparazitni imunitet


 5. Šerifa Hadzić 04.08.2010

  Moj malisan ima 3 god. Zadnji mjesec dana ima izrazen osip koji sam pripisala ljetnim vrucinama. Cinilo mi se da je u taj mjesec dosta oslabio ali kada bih to spomenula nekom uvjek bih dobijala odgovor da je to normalno jer on sada ide u visinu a i vrucine su pa se ima manji apetit. Pokusala sam ga tjerati da vise jede jer kao beba je volio da jede sve i svasta ali je vec nakon par zalogaja govorio da nece vise jer ga boli stomak. Izvadila sam mu nalaze -onako za svaki slucaj-i nalaz stolice mu je pokazao ascaris lumbricoides. Tek kada sam na internetu pronasla sve o toj vrsti glisti-zhvatila sam ozbiljnost situacije. Pa boze, one narastu i do tridesetak cm-unutar moga djeteta. . . . Sto je i gore shvatila sam da se ljecenju mora podvrgnuti cijela obitelj. Sto ni fizicki ni psihicki, pa da kazem i financijski nije lako. Za moju peteroclanu obitelj potrebno je za prvu ruku 50 km. Sta da rade oni koji su u istoj situaciji a nemaju niti adekvatni uslova a kamoli da imaju novaca za lijecenje. Mogu zamisliti psihicku bol majke koja mora gledati da joj iz malisana izlaze zive gliste. . . . Boze, pomozi nemocnima


 6. Marko Majstorović 04.05.2010

  Dijete 13 godina završilo u bolnici zbog bolova u trbuhu po izlasku su mu čuli šum srca, česta aritmija i povećani broj otkucaja, pregled krvi na sve viruse, parazite i bakterije i ništa nije pronađeno, ponovo bolnica rebro gdje su mu koronarno uzeli uzorak i gastroskopski u dvanajsterac i bez rezultata. Terapija ritmonorm. U krvi je imao povišene eozinofile preko 20 a trenutno su oko 15 i leukociti su u granicama oko 4500. Zadnja analiza krvi na veterinarskom fakultetu pokazuje pozitvan na ascaris iako je popio dvije doze vermoksa. Što mi je činiti. Pozdrav!


 7. Ana 20.01.2010

  Već 3 mjeseca nemogu se riješiti ovih parazita! Ako neko može neka mi pomogne! Unapred zahvalna


 8. DejanRiznic 09.04.2009

  Primetili smo da dete ima osipe, svrabež, plikčiće. Često ga je svrbela guza, mislili smo da je ojed pa smo jednostavno mazali kremom i nije imao apetit za hranu sem po neki put to je trajalo oko mesec dana i onda smo otisši do lekara deca non stop guraj uruke negde, pa obavezno u usta pa je preporučljivo sa vremena na vreme dati krv, stolicu i urin na kontrolu . Uvek ima nešto. Mi smo našli glistu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde