Sreća štiti grudi od raka

Ali, ne ona "puka". Osećaj unutrašnjeg zadovoljstva i optimističan pogled svet, na prvoj su liniji odbrane od raka dojke. Sreća uveliko doprinosi "efektu zaštite", tvrde Izraelci, dok su Britanci skeptični.

Analizom 250 žena u dobi od 25 do 45 godina, izraelski naučnici su uočili vezu između načina razmišljanja o životu i rizika oboljenja od raka dojke.

Ustanovljeno je da one koje gaje pozitivan pogled na svet, pa se smatraju srećnima, imaju 25% manje šanse za oboljevanje.

S druge strane, stresan životni stil čini sasvim suprotno, te se ispostavilo da žene koje su u životu doživele traumatičan događaj (smrt bližeg člana porodice, razvod, gubitak posla itd.) imaju čak 62% veću verovatnoću da će im u nekom trenutku biti dijagnostifikovan rak. Jedna trauma u životu nije pridonela riziku, ali već dve ili više njih povećavalo je rizik.

"Otkriveno je da osećaj sreće i optimizam imaju zaštitni efekt", napisali su istraživači za BMC Cancer.

Još je nejasno koji su mehanizmi ovakve mentalno-hormonalne zaštite, ali dosadašnja su istraživanja pokazala da s povećanjem stresa raste i nivo estrogena koji hrani ćelije raka. Ujedno su žene pod stresom sklonije nezdravim životnim navikama, poput pušenja i brze hrane.

Uprkos znatnom procentu, neki naučnici se ne slažu s rezultatima.

"Žene iz ove studije intervjuisane su nakon što im je dijagnostikovan rak dojke i tada su sklonije osećajima malodušnosti i depresije. Istraživači nisu uzimali u obzir i druge faktore, poput porodične anamneze i težine. Rak dojke je kompleksna bolest i malo je verovatno da je "okida" samo jedan faktor", rekla je dr Sarah Cant iz Breakthrough Breast Cancera.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde