Obavezno praktikujte popodnevni odmor

Šestogodišnja studija obavljena je na gotovo 24.000 zdravih Grka starosti od 20 do 86 godina, od kojih je polovina imala naviku da popodne malo odspava. Ispostavilo se da su oni ispitanici koji su bar tri puta nedeljno popodne 'dremnuli' najmanje 30 minuta bili izloženi za 37 odsto manjem riziku da umru od srčane bolesti, od onih koji nisu imali tu naviku, izveštava agencija Rojters.

U kategoriji zaposlenih muškaraca, blagodet popodnevnog odmora bila je još izraženija, što ukazuje da se 'dnevni spavači' kroz san oslobađajui dela stresa nakupljenog na poslu i time smanjuju opterećenje koje podnosi njihovo srce.

Isto se, zasad, ne može tvrditi i za zaposlene žene, s obzirom da su u ovom istraživanju bile slabo zastupljene. Čak i oni koji samo povremeno odspavaju popodne su pod nešto manjim rizikom da umru od srca od ljudi koji to nikad ne čine, ali razlike između te dve kategorije nisu tako izrazite, konstatovali su grčki stručnjaci.

Za razliku od nekih ranijih studija, koje su dale kolebljive rezultate o uticaju sna na rizik od smrti od srčane bolesti, stručnjaci atinskog Medicinskog fakulteta su uzeli u obzir i efekte pušenja, načina ishrane i fizičke aktivnosti.

Beta
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde