Mladi i seks

Iako o seksu malo znaju mladi, posebno adolescenti kod nas ga i te kako upražnjavaju. Glavni izvor informisanja su im drugovi ili partneri, a doktoru se obraćaju samo kada „udare glavom u zid”. Koliko su im pravi odgovori neophodni svedoče brojna čudno-smešna pitanja koja anonimno postavljaju stručnjacima onlajn savetovališta.

Da li može da se zatrudni u vodi, koliko dugo posle odnosa treba držati podignute noge da bi se ostalo u drugom stanju, mogu li da ostanem trudna preko gaćica, koliko dugo spermatozoid može da preživi na klupi u parku, ili na prstu i da li dok je živ može da „zaluta” i da se od toga zatrudni?

Ovo je samo delić pitanja koje mladi u telefonskom razgovoru, putem SMS-a ili e-maila postavljaju ginekolozima. Pitanja su ponekad čudna, ponekad smešna i za osam meseci koliko kod nas postoji i radi prvo onlajn savetovalište - sajt 21 dan , koji vode stručnjaci i ginekolozi po ugledu na slične sajtove u Evropi i svetu, stotine i stotine postavljenih pitanja pokazuju koliko mladi u stvari nemaju dovoljno znanja, ni pravih informacija o seksu i o reproduktivnom zdravlju uopšte.

Javljaju se uglavnom mladi od 16 godina pa naviše, ali ima i starijih, čalk i onih od 63 godine kojima je potreban savet, objašnjenje. Najčešće su devojke te koje pitaju i kao po nekom pravilu priča počinje „rekla mi je drugarica”, izuzetno retko može da se čuje da su o bilo čemu što je vezano za seks razgovarale s majkom. Svašta ih interesuje, a iz razgovora  može da se zaključi da malo znaju, da su, posebno kada je reč o kontracepciji i piluli protiv začeća, opterećeni mnogim nedoumicama, predrasudama, pogrešnim saznanjima. Mnogi se i stide da pitaju, pa zato neretko u životu i prave greške koje mogu skupo da ih koštaju zbog opasnosti od brojnih infekcija ili neželjene trudnoće. Kroz ovo savetovalište pružena je prvi put mogućnost mladima da bez stida i predrasuda komuniciraju sa stručnjacima putem e-maila i sms-a, telefonom, da postavljaju najintimnija pitanja, da na njih dobiju stručan odgovor i savet, kao i da, ukoliko je potrebno, budu upućeni na dalje konsultacije – kaže dr Gordana Kovačević, koja sa kolegama u ovom savetovalištu svakog radnog dana odgovara na pitanja o seksu i reproduktivnom zdravlju. 

A pitanja rečitije od bilo čega, pokazuju da iako im seks nije stran naši mladi, posebno adolescenti o seksu malo, ili gotovo ništa ne znaju. Njihova  informisanost je skoro na najnižem mogućem nivou. Za najveći broj tinejdžera jedine osobe s kojima mogu otvoreno da razgovaraju o seksu su drugovi. Ili partner.

Tako u jednoj anketi u kojoj su učestvovale 142 devojke i 50 mladića sa 16, 17 i 18 godina na pitanje sa kime možeš otvoreno da razgovaraš o seksu većina je odgovorila da je stid osnovni razlog što se o seksu ne razgovara s roditeljima. Mnogi su svesni toga da izbor druga ili partnera za razgovor o ovoj temi nije pravo rešenje, a ginekologa ili lekara niko nje pomenuo kao mogući izvor pravog informisanja.

Iako o seksu nedovoljno znaju mladi ga i te kako upražnjavaju. Jer, tek što zakorače u devojački i momački život, mnogo pre punoletstva većina adolescenata kod nas počinje da uživa u seksu. Ne samo da je seksualna aktivnost među mladima u porastu nego se i granica otkrivanja tajni polnih odnosa unazad 10 godina pomerila znatno naniže. Za sve mlađe školarce seks više nije nepoznanica, ni „zabranjeno voće”.

Prvo seksualno iskustvo

Prema nekim istraživanjima prvo seksualno iskustvo ove devojčice - devojke imale su u proseku sa 16 godina.

Koliko pre jednu deceniju ta granica kada se, ako ni sa čim drugim a ono sa seksualnim životom ulazi u svet odraslih, bila je 17,5 godina. Posebno zabrinjava činjenica da je veći broj i češća promena seksualnih partnera model seksualnog ponašanja sve većeg broja mladih ljudi u Srbiji. Površne, kratkotrajne veze ili seks odmah posle upoznavanja takođe su sve prisutnije i karakterističnije ponašanje adolescenata.

Zbog ovakvih i sličnih ponašanja i pitanja važno je da postoji ovakav sajt na srpskom jeziku kako bi mladi mogli da pitaju ginekologa sve, čak i ono čega se, inače, stide.

Među najinteresantnijim anonimnim pitanjima, navodi naša sagovornica, koja su mladi postavljali ginekolozima, pored onih koje smo na početku naveli su:    

 • da li spermatozoidi uginu u toploj ili hladnoj vodi
 • da li za vreme menstruacije žena može da vodi ljubav
 • da li posle odnosa u vreme menstruacije sledeće bivaju neuredne
 • može li se zatrudneti u vreme menstrualnog krvarenja
 • može li se biti trudan i dobijati menstruacija
 • da li su potrebna „preventivna” vaginalna ispiranja
 • kada je reč o ličnoj higijeni tokom krvarenja pitanje glasi da li se sme tuširati tokom krvarenja
 • da li i koliko trbušni ples utiče na reproduktivno zdravlje
 • da li im veze tanga veš ili sauna sa reproduktivnim zdravljem
 • kakva je interakcija kontraceptivne pilule sa progutanom privremenom plombom
 • može li se povratiti nevinost
 • brojna su pitanja o kontraceptivnoj piluli – od toga da li pre početka korišćenja ovog vida zaštite od neželjene trudnoće treba da se obavi ginekološki pregled i laboratorijske analize, do izbora one prave pilule. Zatim, pitanja o kombinaciji kontraceptivne pilule sa lekovima, biljnim preparatima i alkoholom, o njenom uticaju na povećanu maljavost, o uticaju na lečenje akni i na izgled kože, pa da li odnos može da ide „do kraja” kod korisnica kontraceptivne pilule, da li sam zaštićena i u vreme sedmodnevne pauze, koliko je i da li je uopšte štetna pilula „za jutro posle”, koji su znaci trudnoće i mnoga druga

(Ne)briga 

Pripadnici teen generacije ni na početku novog milenijuma nemaju razvijene ni zdravstvene navike. Seksualne slobode u kojima uživaju ne prati ni znanje, ni briga o zdravlju. Tako, na primer, prvu posetu ginekologu svaki treći tinejdžer odlaže jednu ili više godina posle prvog polnog odnosa, a na ove preglede odlaze tek kada se javi strah od trudnoće (22 odsto), u istom procentu savet i pomoć ginekologa mladi zatraže zbog sumnje na polno prenosivu infekciju, a 18,3 odsto kod lekara odlaze zbog tegoba koje ukazuju na zapaljenje unutrašnjih polnih organa.

Svaka 6. tinejdžerka zatrudni

Seks na brznu, sa nedovoljno poznatom ili nepoznatom osobom, bez kondoma, pilule protiv začeća ili drugih kontraceptivnih sredstava za posledicu ima izuzetno visoku učestalost neželjenih trudnoća i brojnih prekida trudnoće. U grupi devojaka koje su sa seksualnom aktivnošću započele u 16. godini, ili mnogo ranije, svaka šesta, tačnije 14,4 odsto njih doživ neželjenu trudnoću, dok 1,6 odsto devojaka u tom uzrastu ima i više neželjenih trudnoća.

Seks – tabu tema

„O seksu mogu otvoreno da razgovaram samo sa najboljim prjateljem jer me je stid da tu temu započinjem s roditeljima. Pred njima kao i u školi to je tabu tema”. Ovako je na pitanje s kim razgovaraš o seksu odgovorio 17. godišnji mladić, a 16. godišnja devojka navodi „sa drugaricom, ali obe malo znamo”.

Zanimljivi su, čak zabrinjavajući odgovori na isto pitanje mladića od 17 godina „sa najboljom drugaricom, ali samo kada sam pod dejstvom alkohola” i drugog „iz druženja i razgovora s mojim drugovima sasvim sigurno je da niko ništa ne zna.

Samo se foliraju da znaju i pričaju bajke. A devojke? Kako samo veruju u sve gluposti koje pričam”.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Katarina Draskovic Grozdanovic 25.02.2021

  Postovanje. Dobro je da postoji barem nesto gde mladi mogu naci odgovore. O seksu se uopšte nemaju gde pravilno informisani. U skole bi trebalo uvesti seksualno vaspitanje umesto niza gluposti koje deca uce. Pozdrav celom timu. K. D. G


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde