Svetski dan borbe protiv raka


4. februar obeležava se širom sveta kao Svetski dan borbe protiv raka. Ovaj datum je značajan kao podsetnik na to da treba da vodimo računa o svom zdravlju i da je prevencija najvažnija u cilju pravovremenog otkrivanja i lečenja malignih bolesti. 

Međunarodni dan borbe protiv raka svake godine ima svoju temu. Ove godine je tema usmerena onima koji žele i mogu da prošire svoju reč kako bi osvestili problem oboljevanja od ove opake bolesti. Poruka glasi 'I am and I will' i predstavlja poziv na akciju svakoga da kaže ko je i koji će doprinos napraviti. 

U skladu sa time i Stetoskop.info se obavezao svojom porukom koju možete videti u nastavku.

Brojke na svetskom i lokalnom nivou vezane za ovu opaku bolest su zastrašujuće. U 2018. godini od raka je umrlo 9,5 miliona ljudi - ili 26.000 dnevno. 

U Srbiji je u 2018. godini umrlo oko 21.000 ljudi, a svake godine oboli oko 37.000 ljudi, kako navodi Srpsko lekarsko društvo. 

Po smrtnosti Srbija zauzima nezavidno drugo mesto u Evropi. Maligni tumori, posle bolesti srca i krvnih sudova, predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja.

U centralnoj Srbiji u 2009. godini, muškarci su najčešće obolevali od tumora pluća, kolona i rektuma, prostate i mokraćne bešike, dok je kod žena prisutan rak dojke, kolona i rektuma, grlića materice i pluća. Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, zapaženo je da se broj umrlih osoba od tumora u periodu od 1997-2007. godine povećao za 20,3%. 

Pušenje, nepravilna ishrana, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost su faktori rizika za sve maligne bolesti, pa mere prevencije treba ka tim faktorima i sumeriti. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde