Nova terapija za obolele od multiple skleroze od 2020.


Nakon skoro 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za multipla sklerozu, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu RFZO-a uvrsti savremenu terapiju (druge/treće generacije), rečeno je na tribini „Zajedno do rešenja“ održanoj u sredu u Beogradu, koju je organizovalo Društvo multiple skleroze Srbije.

Od multiple skleroze u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi, a svega 1.200 njih dobija lekove prve generacije o trošku RFZO. Bolest je teška, neizlečiva i uglavnom napada mlade ljude, zato oboleli u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju da im savremena i efikasnija terapija postane dostupna. 

Multipla skleroza je podmukla bolest, a njen tok nepredvidiv. Broj obolelih od MS-a u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu i žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca. 

- Društvo MS Srbije ima 30 udruženja pacijenata koja funkcionišu širom Srbije. Mnogo pozitivnih stvari smo do sada zajedno uradili, ali vest da će uskoro inovativnu terapiju dobijati pacijenti oboleli od MS-a je najznačajnija, pogotovu što će se na taj način poboljšati položaj obolelih u pogledu terapije. Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja prepoznali su problem i definisali multiplu sklerozu kao prioritet, što je veliki korak za sve nas, rekla je predsednica Društva multiple skleroze Srbije, Jasmina Brajković.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prof. dr Sanja Radojević Škodrić je najavlia uvođenje inovativne terapije, objasnivši da je to omogućeno zahvaljujući većim sredstvima u budžetu.

 - U ime RFZO-a i Ministarstva zdravlja, drago mi je da smo uspeli da uvedemo na listu lekova inovativnu terapiju za multiplu sklerozu, pogotovu što će kod ove bolesti davanje ovakve terapije dovesti do bitne razlike u kvalitetu života pacijenata. To zaista razumemo i zato smo se ovoliko trudili i posvetili multipli sklerozi. Međutim, nije poenta da se uvede samo inovativna terapija, već i da se proširi broj pacijenata koji će dobijati lekove koji se već nalaze na listi, najavila je Škodrić.

Vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, prof. dr Jelena Drulović je istakla da je MS ozbiljno, autoimuno, neurodegenerativno i zapaljensko oboljenje koje napada centralni nervni sistem- mozak i kičmenu moždinu. Objašnjava da je cilj terapije usporavanje prograsije bolesti, čime se popravlja kvalitet života obolelih.

- Nakon niza godina stvorili su se uslovi za bolji tretman u lečenju osoba sa multiplom sklerozom zahvaljujući izvanrednoj uzajamnoj saradnji između RFZO-a, Ministarstva zdravlja, Vlade Republike Srbije, struke i udruženja pacijenata. Ova zajednička saradnje dovešće do povećanja broja osoba koje se leče terapijom koja modifikuje tok bolesti, na teret RFZO-a, kao i uvođenjem inovativne terapije koja je dostupna u najrazvijenijim zemljama Evrope. Ovo je od posebnog značaja i za društvo u celini, jer će omogućiti mladim pacijentima da budu profesionalno aktivni, da vode kvalitetan porodični život, čime će se značajno umanjiti troškovi i opterećenje društva ovom bolešću, ističe Drulović. 

O svom iskustvu sa ovim neurološkim oboljenjem, govorila je pacijentkinja Danijela Kenig (49) kojoj je pre šest godina dijagnostikovana multipla skleroza.

- U 42. godini mi je potvrđena bolest, ali je na magnetnoj rezonanci utvrđeno da sam MS dobila mnogo ranije. Prvi problemi pojavili su se kada sam imala 30 godina, ali sam tada bolove u vratu i kičmi povezivala sa nečim drugim. Tek kada mi se oduzela cela leva strana otišla sam kod neurologa. Utvrđeno je da imam tip „primarno progresivni“ i svi lekovi koji su trenutno dostupni pacijentima u Srbiji ne primenjuju se kada je u pitanju ovaj oblik MS-a. Raduje me uvođenje inovativne terapije, jer je to rešenje za moj tip bolesti, što znači da će mi ubuduće biti dostupni lekovi koji mi neće rešavati samo sekundarne probleme, rekla je Kenig.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Srdjan 13.04.2020

    Bolujem od MS,interesuje me,da li sam podložniji na kovid 19.? Da li treba da se testiram, nemam nijedan simptom za sada?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde