Majke pušači - deca pušači!?

Pušenje majki tokom trudnoće i ranom detinjstvu dece, stvara predispoziciju da i ona postanu pušači u doba adolescencije, rezultati su studije američkih pulomologa.

Žene koje puše tokom trudnoće i u ranom detinjstvu svojih potomaka stvaraju kod dece predispoziciju da postanu pušači u periodu adolescencije ili u odraslom dobu, pokazali su rezultati studije predstavljene na konferenciji Američkog pulmološkog udruženja u San Dijegu.

Naučnici su došli do tih zaključaka na osnovu istraživanja respiratornih problema kod dece, sprovedenih u američkom gradu Tusonu. Cilj je bio utvrđivanje uticaja duvanskog dima na decu dok su još u stomaku svojih majki, a potom i tokom detinjstva, preneli su francuski mediji.

Konzumiranje duvana kod trudnica ispitivano je tri puta, u raznim fazama trudnoće, a potom je obavljena kontrola ponašanja dece vezanog za konzumiranje duvana čije su majke pušile tokom trudnoće. Deca su ispitivana sa šest, devet i 11 godina, pa potom kada su napunila 16 i 22 godine.

Rezultati su pokazali da će, ukoliko je majka pušila tokom trudnoće i ranog detinjstva svog potomka, on imati tendenciju da propuši kada napuni 22 godine.

Ukoliko majka, međutim, počne da puši kada dete napuni oko 10 godina, kod njega se neće razviti pušačka sklonost kada odraste.

Istraživanje je pokazalo i da osobe čije su majke pušile tokom trudnoće i u njihovom ranom detinjstvu imaju manje šanse da prestanu da puše od onih čije majke nikada nisu bile pušači ili su počele da puše kada je dete imalo 10 godina.

Uticaj majčinog pušenja na dete je, osim toga, nezavisan od uticaja pušenja oca ili drugih osoba, pre svega tokom adolescencije, zaključili su istraživači.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde