Pol deteta zavisi od bogatstva majke


Bogatije majke uglavnom rađaju sinove, dok žene koje žive u težim uslovima rađaju više ćerki, tvrdi se u najnovijoj studiji.

Naučnici su otkrili fascinantnu vezu između finansijskog statusa žene i proporcije dečaka i devojčica koje može da očekuje.

To otkriće je dodatak već postojećim dokazima da pol deteta nije samo pitanje slučaja nego na njega utiču i način života i okruženje.

Sudeći prema teoriji evolucije, kada su uslovi dobri i kada su bebe zdrave, najverovatnije je da će majka preneti gene "za dečake" na drugu generaciju.

Zdravi dečaci će potencijalno biti očevi na stotine dece, čime će osigurati preživljavanje porodične loze.

Međutim, ukoliko majka nije zdrava ili je neuhranjena, rađanje dečaka biće siromašna investicija.

Naime, malo je verovatno da će slabašan i bolešljiv dečak uspeti da pobedi konkurenciju i možda nikada neće ni postati otac ili čak neće ni preživeti.

Pod tim okolnostima, više ima smisla roditi devojčicu koja se neće suočavati sa konkurencijom da postane trudna kako bi nastavila porodičnu lozu.

Kako bi testirali uticaj majčinog bogatstva i zdravlja na pol deteta, holandski naučnici su iskoristili bazu podataka od više od 95.000 majki iz Ruande.

Oni su uporedili proporciju dečaka po svakoj ženi sa njenim bračnim statusom koji je indikator njenog bogatstva i zdravlja.

Kao i u mnogim afričkim zemljama, muškarcima u Ruandi je dozvoljeno da imaju više od jedne žene.

Unutar poligamnih brakova, uglavnom je tesan hijerarhijski red.

Žene "koje se bolje rangiraju" imaju više uticaja i prihoda od "niže rangiranih". I što više žena muškarac ima, to je manje novca i hrane za sve.

Kao što je bilo i očekivano, niže rangirane žene su rađale više ženske dece nego one koje su "u vrhu" ili one u monogamnim brakovima, navodi se u izveštaju naučnika u magazinu "Bilogy Leters".

Žene ne mogu da kontrolišu da li će roditi dečaka ili devojčicu. Ali neke studije pokazuju da su devojčice koje su u majčinom stomaku jače i da je manje verovatno da će žena imati pobačaj ukoliko je majka bolesna ili pod stresom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Tea 25.05.2012

    Ovo je još jedno od preglupih istraživanja. Nitko tko je završio barem osnovnu školu neće povjerovati u ove nebuloze.


  2. Nenad 12.03.2011

    Netačno 100%


  3. Ana 10.09.2009

    Mislim da ova cinjenica nije tacna. Ako je to tako zasto onda majka moje drugarice radja samo zensku decu a iz vrlo imucne porodice je i danas je u braku vrlo imucna zena. Zasto onda doktori i profesori iz ginekologije i biologije kazu da zena uopste ne moze da utice na pol deteta, vec da to iskljucivo zavisi od spermatozoida koji oplodi jajnu celiju. Volela bih da mi to neko objasni?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde