Četri najbolja položaja za držanje bebe

Kengur nosiljka je veoma praktična jer mamama oslobađa obe ruke, ali je loše prilagođena bebama koje još imaju slabe mišiće. Ona pospešuje loš položaj bebinog tela koje često u njoj sedi. Ako već morate da je koristite, šetajte najviše 20-30 minuta, nabavite nosiljku sa ojačanjem za leđa, ili onu u kojoj se beba leđima naslanja na vaš grudni koš.Po rođenju, dete je još nezrelo na nervnom i motoričkom planu. Zato je veoma važno pravilno ga držati u rukama. Ako ga ne držite kako treba, smetaće mu i biće nemirno. Na primer, ako joj je glava uvek okrenuta na istu stranu ili stalno naslonjena na vašu podlakticu, može ga zaboleti vrat. Bolovi zbog lošeg položaja mogu izazvati nervozu.

Ali ponekad su roditelji zabrinuti kad uzimaju bebu u ruke. Ona je tako mala i nežna da se bojedaje ne povrede. Da biste bebu držali u pravilnom položaju, vodite računa pre svega da jojglavabude u pravoj liniji sa telom. Pravilan položaj bebi prija… a i vama jer se nećete ukočiti. Takoćebeba biti mirna i opuštena i osećaće se sigurnom u vašim rukama.


Evo četiri pravilna načina nošenja bebe

Položaj lotosa, za smirivanje


Ovaj položaj, koji bebu podseća na položaj u kojem je bila u maminom stomaku, idealan jezaopuštanje i smirivanje.


Okrenite bebu leđima prema sebi, a njen potiljak oslonite na svoje grudi. Jednom rukomsavijtebebine noge prema njenom stomaku. Beba je u pravilnom položaju, a vi je možetemazitidrugom, slobodnom rukom. Ovaj položaj, sličan položaju fetusa, može se praktikovati svedotreće godine.


Na ramenu, za maženje


Ovaj položaj ima dvostruko značenje za bebu. Može da se mazi uz mamin (ili tatin) vrat, štojojveoma prija i smiruje je zbog dobropoznatog mirisa. Isto tako joj omogućava da otkriva svetokosebe, gledajući preko ramena onoga ko je nosi.


Okrenite bebu grudima prema sebi. Podignite je toliko da može da spusti glavu na vaše rame, bilo da gleda u vas ili od vas. Jednom rukom pridržavajte potiljak, a drugom guzu.


Pažnja! Vodite računa da bebina glava ne padne na vaše grudi - suviše je nisko. Potiljak i vratnećebiti u dobrom položaju, što može dovesti i do povraćanja, naročito posle podoja ili obroka. Izpredostrožnosti, uvek stavite peškirić na rame, u slučaju da…


Na stomaku, za bolje varenje

Ovaj položaj je naročito povoljan za bebe koje imaju problema sa varenjem (ne mogu dapodrignu, imaju grčeve…). On im greje stomačić i opušta ih.

Podvucite nadlakticu pod bebin stomak, a šakom pridržavajte bebu između nogu. Beba seglavomoslanja na unutrašnju stranu vašeg vrata. Menjajte ruke da beba ne bi bila okrenuta stalnou istustranu. Drugom rukom je možete maziti po leđima, nogama ili stopalima.


Na leđima, za buđenje

Ovaj položaj je koristan za bebe koje piju na flašicu ili za ljuljuškanje ili šetanje.

Obuhvatite bebu rukom oko leđa, a glavicu joj pridržavajte unutrašnjom stranom lakta ivoditeračuna da uvek bude u liniji sa telom. Rukom pridržavajte bebu oko kukova.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde