5 načina da vam dete ne probudi ružan san

Dete vam se zbog košmara probudilo usred noći. Šta činiti? «Za početak je dobro znati da su noćne more normalna pojava», kaže američki dečji psihijatar dr Čarls Sofi. A zatim mališanu treba pomoći na neki od sledećih načina:

Izbegavajte surove scene 

Utešite dete zagrljajem. Ne insistirajte na svim pojedinostima jer će ga prepričavanje noćnog košmara dodatno oneraspoložiti, savetuje dr Ketrin Tobin u svojoj knjizi «Plan za slatku uspavanku». Budući da razgovor o ružnom snu pomaže mališanu da shvati zašto mu se dogodio (zbog napetog filma ili neprijatnosti u školi), odložite priču za sutradan kada san više neće delovati tako strašno.

Pravite se da je san film!

 

Ako je mališan sanjao da ga juri tigar, pitajte ga šta je smislio da nadmudri divlju životinju, preporučuje Nikol Sebastijan, stručnjak za snove i autor knjige «Verujte u sebe». Zamišljajući srećan kraj, dete preuzima kontrolu nad onim što je sanjalo.

Ostavite upaljeno svetlo...

ili otvorena vrata u njegovoj sobi. «Pitajte mališana šta biste vi mogli da učinite da bi se on u svojoj sobi osećao sigurnijim», kaže dr Sofi. «To će ga smiriti i pomoći mu da prebrodi strahove».

Ohrabrite ga da ostane u krevetu

Ne dozvolite mu da se uvlači u vaš jer će to stvoriti novi problem. «Nećete više moći da ga nagovorite da se vrati u svoj krevet, sa ili bez ružnih snova», kaže dr Sofi. «Umesto toga, ostanite pored svog mališana i nežno ga češkajte po leđima dok ne utone u san».

Izgovorite prave reči

Smirite detetove strahove tako što ćete mu nežno objasniti: «To nije bilo stvarno, to si samo sanjao. Sad je sve u redu. S tobom je tvoja mama koja te mnogo voli. Ništa loše ne može da ti se desi», preporučuje poznati dečji psihijatar.

Kako sprečiti noćne more

Tako što ćete se pobrinuti da dete kad legne uvek radi nešto prijatno, na primer čita knjigu. «Mališan će zaspati s osećanjem zaštićenosti, što će sigurno prorediti ružne snove», kaže dr Čarls Sofi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde