Stimulisanje jezičkog razvoja tokom kupanja

Svakodnevno održavanje lične higijene daje nam dosta mogućnosti za podsticanje jezičkog razvoja deteta. Sada imate malo više vremena za uživanje u mirišljavim kupkama, pa je pravo vreme da nešto novo naučite.

Priprema za kupanje i kupanje

- dete može imenovati garderobu koju je skinulo
- potom garderobu može staviti U korpu (učimo predlog U)
- dok ga kupate može vam reći koji deo tela u tom trenu sapunjate, ili da vam kaže šta sledeće treba oprati
- starije dete može imenovati desnu i levu stranu (npr. peremo desnu ruku, levu nogu...)
- predškolac ili školarac mogu reći u kojoj ruci držite tuš dok ih tuširate (prepoznavanje laterlizovanosti na drugome)
- ako se dete igra igračkama tokom kupanja, možemo imenovati radnje koje radi i truditi se da, ako je dete starije, to imenovanje iskoristimo za bogaćenje rečnika tako što ćemo radnje koje ono izvodi imenovati različitim rečima (npr. sipa, pretače, doliva...ili pliva, pluta, plovi...)
- dete može da nabroji šta nam je sve potrebno za kupanje (peškir, voda, sapun, kada...)
- dete može da nabroji šta nam je potrebno nakon kupanja (peškir, krema, fen, češalj, štapići za uši...)
- dete može reći šta oblačimo nakon kupanja ili da vam pomogne i kaže vam šta bi sledeće trebalo obući
- možemo učiti reči suprotnog značenja (da li je kad puna vode ili je prazna, da li smo čisti ili prljavi, mokri ili suvi, kupamo se dugo ili samo kratko (tuširanje), peškir je suv ili mokar, puštamo slab ili jak mlaz vode, voda je topla ili hladna...)
- dete može da navede šta je sve toplo, osim tople vode (čaj, kafa, supa, radijator...) a šta je još hladno pored hladne vode (led, sladoled, pivo, frižider, sneg...)
- sa starijim detetom možemo razgovarati o uzrocima i posledicama (npr. šta se može desiti ako skačemo po kadi, ako je voda hladna ili suviše vruća, ako izađemo iz kade mokri, ako ne osušimo kosu, ako se ne kupamo...)

Način komuniciranja sa detetom treba da bude u skladu sa detetovim govorno-jezičkim nivoom. Za mlađe, to su jednostavne, proste i konkretne rečenice koje se odnose na ovde i sada. Za starije dete to su složenije rečenice koje mogu da sadrže uzročno-posledične odnose, pogodbeni način i sl.

Komunikacija ne mora uvek biti verbalna. Kao odgovor priznajemo i pogled i osmeh/smeh, kao i vođenje za ruku. Ono što je najvažnije jeste da sa svojim detetom ostvarite kontakt.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde