„Nije važno, ja ga sve razumem“

Često se dešava da roditelji umanjuju detetovo kašnjenje u razvoju govora i jezika zbog činjenice da ga oni razumeju.
Važno je i dobro je što dete komunicira. Bilo da je to gest, oglašavanje pojedinačnim glasovima i slogovima ili narušenim izgovorom reči. Činjenica da dete komunicira na neki način ukazuje nam na to da dete deli svoje želje i interesovanja sa okolinom, da je društveno biće. Mi jesmo društvena bića, i ne treba da budemo usmereni samo na najbliže srodnike. Dete treba da ostvari interakciju sa bližom i daljom rodbinom, braćom i sestrama, prijateljima, kumovima, komšijama, vaspitačima, drugom decom.

Zablude o govoruKoliko je stepen frustracije za dete kad ga ne razume sagovornik? Veoma veliki. Dete želi da ga pored roditelja razumeju i drugi. Veza između roditelja i deteta je jaka i neraskidiva. Svaka majka, svaki roditelj, razume svoje dete. I to je tako priroda uredila. Ali svi mi smo društvena bića i pored roditelja važan nam je kontakt koji uspostavljamo i sa drugim osobama u okruženju.
Veoma je važno pomoći detetu da poboljša svoj govor (bilo da je to da počne da izgovara reč, proširi rečenicu ili počne bolje da izgovara glasove) da bi mu omogućili da svoje misli, želje i potrebe nesmetano podeli sa ljudima i decom u svom okruženju.

Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Vukotić bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde