Mom detetu je potreban profesionalac

Sa ovom izjavom moram da se složim. Roditelj nije logoped. Roditelj nije profesionalac.

Logoped i roditelji
Logoped i roditelj kao saradnici su najbolja kombinacija za razvoj deteta.

Logoped je studirao na fakultetu koji traje pet godina. Nakon toga, nastavio je da se usavršava, posećivao je i posećuje seminare, čitao je stručnu literaturu... Ipak taj posao radi svaki dan i time kontinuirano stiče dragoceno iskustvo i unapređuje svoj rad.

Međutim, ne zaboravite, važnije od znanja i iskustva jeste to što se VI roditelj svome detetu. VI ga najbolje poznajete. VI svaki dan provodite sa njim. Sa VAMA dete ima najjaču vezu, a ne sa logopedom ma koliko da je on iskusan.

Zamislite da treba da smršate, da izgubite određeni broj kilograma, pa krenete u teretanu i počnete da radite sa trenerom. Svakako da Vam je trener neophodan. Trener prvo proceni Vašu konstituciju (visinu, masu, mišićnu masu, stepen gojaznosti...), uzme u obzir Vaše zanimanje, tempo života koji vodite, zdravstvene probleme koje imate i sve to sagleda u cilju donošenja odluke za rad na smanjenju telesne mase. Trener za vas bira odgovarajuće vežbe. On zna koju grupu mišića treba da aktiviramo i na koji način. Mi to ne znamo. Nismo završili tu školu, nismo profesionalci.

Ali, da li nakon takvog stručnog treninga treba da odemo na kiosk i pojedemo pljeskavicu, da nastavimo da jedemo brzu hranu i pijemo 2l gaziranog soka na dan? Naravno da ne. Trener je tu da nas usmeri da sledeći put u liftu umesto devetog pritisnemo dugme za sedmi sprat, a da ostatak savladamo stepenicama, da parkiramo auto na kraju ulice. pa prošetamo do svog ulaza. Trener nas može posavetovati kako da pripremimo zdrav obrok ili da nam kaže koje voće bi trebalo da izbegavamo zbog veće količine šećera u njemu. Trener bi nam mogao reći i koji je to period u toku dana kada bi trebalo da imamo obrok da na trening ne bismo došli punog stomaka.

Mi nismo profesionalci, ali nam profesionalac pomaže da rezultati budu brži i bolji. Isto tako, roditelj nije logoped, ali mu je logoped potreban da ga vodi i usmerava, kako bi govor i jezik deteta bili stimulisani u različitim situacijama, sa različitim osobama, svakog dana, a to radi isključivo roditelj.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde