Imam osećaj da se kod mene razvija šizofrenija

Ja sam studentiknja. Imam 19 godina i trenutno prolazim kroz veoma stresan period života. Poslednjih nekoliko meseci nisam uspela da položim ni jedan ispit, bez obzira na to što planiram da pauziram tokom leta, jer moja porodica smatra da bi to za mene bilo najbolje. Pored toga, počela sam da se udaljavam od svih prijatelja, osim svog dečka, zbog konstantnog straha da me niko ne razume (osećam kao da su svi oni sa druge planete, a ja se osećam izolovano i usamljeno…)

Kada neko od prijatelja pokuša da dopre do mene, razgovor sa njima me odmah iritira. Pokušala sam da se izjadam prijateljici, a ona mi je rekla da život nikog ne čeka, pa sam tog trenutka želela da nađem čekić, iskočim kroz prozor, otrčim do njenog stana i razbijem joj glavu. Intenzivan emotivni odgovor za mene nije strana stvar i smatram da postoji mogućnost da bolujem i od bipolarnog poremećaja i od drugih poremećaja, koji mogu da izmene raspoloženje, ali bilo kako bilo – jako je uznemirujuće kada se nešto ovako desi.

Bila sam sve vreme paranoidna u proteklih nekoliko meseci, čak i celog života, ali poslednjih nekoliko meseci je ovo postalo naročito loše zato što sam iznova imala misli kako su svuda oko mene kamere. Ako ne vidim kamere, moje misli počinju da lete, ali nekako ipak mogu da se sastavim i umirim. Čini mi se kako sam veoma neoragnizovana (na primer: zaboravim da obučem neki deo odeće, zaboravim da jedem, nikada ne čistim sobu zato što mi je motivacija za to jednaka nuli – kao i za bilo šta drugo, zaboravljam sve što sam pročitala odmah nakon čitanja, itd.).

Moj dečko je primetio moje ponašanje i čudne postupke i tvrdi da sam paranoidna i da govorim veoma zbrzano, oči su mi široko otvorene i svugde motrim (rekla sam mu da ne troši novac ni u kom slučaju, jer će mi za nešto biti potreban…). Kod mene se dešava da stalno gubim tok svojih misli. Tu su i halucinacije, na primer da vidim neke jetije na putu do kuće u toku noći i svaki put čujem gomilu ljudi kako govore nejasno, a ne mogu da shvatim o čemu. To je konstantan govor u mozgu i tome slično, što su stvari koje nisu uopšte nove, samo su više prisutne nego ranije. Ništa ni u jednom trenutku ne deluje kao da je sa mnom sve u redu.

 

Prevod i adaptacija: dr Ivan Ristić

Izvor – I Suspect that I An Developing Schizophrenia, Kristina Randle, Ph.D., LCSW (Psych Central)

 

Uradite Test na rizik za razvoj psihoza.

 

Podeli tekst:

Prof. dr Nađa Marić Bojović je psihijatar. Vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i naučni savetnik.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Petar 16.02.2021

    I sta ti je bilo na kraju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde