Ingvinalna kila beba

U toku smeštanja testisa u skrotum mogu intrauterino nastati anomalije: u ingvinalnom kanalu koji široko komunicira sa trbušnom dupljom može ući vijuga creva i formirati ingvinalnu kilu.

Značajnu ulogu u nastanku hernije ima sigurno nezrelost struktura trbušnog zida, što objašnjava učestalost hernije u nedonoščadi.

Kod dece se primećuje otok u predelu ingvinalnog kanala ili skrotuma i to se događa da i manji napor, kao plač, kašalj ili jednostavno defekacija, izazivaju pojavu hernije.  Koža iznad ovih promena je normalna.

Kod ženskih fetusa u ingvinalnom se kanalu nalazi okrugli ligament koji pridržava matericu (ligamentum rotundum suspens. uteri) na mestu. Kanal je u komunikaciji sa trbušnom šupljinom, ali se posle rođenja normalno zatvara. Ako se to ne dogodi, ostaje i dalje komunikacija između ingvinalnog kanala i trbušnog zida, jajnik ili crevna vijuga mogu ući u kanal i nastaje hernija

Ako se radi vrlo maloj bebi, a hernija nije značajna, pedijatar će kod pregleda vratiti organe u pravilan položaj – uradiće repoziciju hernije preko otvora ingvinalnog kanala.

Konačno rešenje ingvinalne hernije nije moguće samo vraćanjem u trbušnu šupljinu jer će se ponovo javiti kada se pritisak poveća (plač, kašalj). Hirurški zahvat sprovodi se u cilju konačnog rešenja problema.


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Majka 22.08.2014

    Moj sin ima 11 mjeseci i od rođenja ima"vodu"u lijevom testisu. Nisam se zabrinjavala jer su mi, još u rodilištu rekli da nije opasno. Međutim, u posljednje vrijeme, testis se udvostručio i pomodrio, ali njegova doktorica i dalje tvrdi da nije opasno. Prije dva dana dobio je temperaturu 39, ali dr. Kaže da je to od viroze. Molim vas za savjet. . . Trebam li tražiti"drugo mišljenje"ili da pričekam još neko vrijeme? Unaprijed zahvaljujem! S poštovanjem, zabrinuta majka! Molitvas, anonimno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde