Fimoza bebe

Fimoza

Koža na glaviću penisa je obilata i kod penisa koji nije u erekciji većim delom pokriva glavić (glans) penisa i naziva se prepucijum (preputium). Fimoza je poremećaj kod koga se prepucijum ne može prevući preko glansa, već ga potpuno prekriva. Kod komplentne fimoze prevlačenje je potpuno onemogućeno, a kod inkompletne je moguće do polovine glansa.

Fiziološka fimoza

Većina dečaka se rađa sa fiziološkom fimozom, kožica im se ne može pevući preko glansa. U prvim godinama života, fiziološko slepljenje prepucijuma sa glavićem penisa je prirodna zaštita glavića od uticaja amonijaka iz mokraće. Do treće godine je fimoza normalna i ne mora se lečiti. Ukoliko dete otežano mokri, ili mu se na vrhu penisa stvara balončić (ispod kože) il mokraća teško prolazi u tankom mlazu mora se javiti urologu.

Po načinu nastanka fimoze se dele na urođene (kongenitalne) i stečene

Kongenitalne fimoze

Dominantno su nasledne, mogu biti atrofične i hipertrofične. Vrlo se lako kompilkuju balanopostitisom zbog nemogućnosti održavanja higijene, a moguća je i ascedentna infekcija zbog zadržavanja mokraće u prepucijalnoj vreći.

Stečene fimoze

Nastaju najčešće posle mehaničkih oštećenja ili kao posledica akutnih ili hroničnih zapaljenskih procesa. One su infektivne, alergijske ili druge prirode. U formiranju ove fimoze posebnu ulogu imaju pogrešne navike roditelja koji nasilnim prevlačenjem prepucijuma preko glansa pokušavaju da rašire relativno suženi otvor prepucijuma deteta. Nasilnim prevlačenjem, na otvoru suženog prepucijuma nastaju poprečne prskotine kože ili ragade koje krvare. Neprekidnim povređivanjem i zarastanjem ozleda otvor prepucijuma se vremenom pretvara u ožiljkasti neelastični fibrozni prsten.

Kliničku sliku karakterišu

  • otežano mokrenje u tankom mlazu
  • opasnost od zastoja mokraće u bešici jer se ne prazni u potpunosti
  • česta infekcija prepucijuma i glavića

Lečenje fimoze kod dece

Sastoji se u održavanju higijene uz obavezu majke da prilikom kupanja vrši blago prevlačenje prepucijuma preko glansa, da bi se postigao bolji elasticitet prepucijuma.

Operativni zahvati se vrši tek u pubertetu, izuzetno ranije. Cirkumcizija, odnosno obrezivanje je tradicionalna metoda rešavanja problema fimoze, prepucioplastika je hirurška metoda gde se kroz plastičnu operaciju kožica i prepucijumski otvor šire do potrebne veličine. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija i očuvanje prepucijuma.

Lečenje steroidnim mastima je metoda koja se pojavila u 90-tim godinama. Prednost lečenja lokalnim steroidima-nema hirurškog rizika, traume a i cena je daleko niža.

Parafimoza

Parafimoza je stanje kada se prepucijum ne može povratiti u normalan položaj nakon njegove retrakcije preko glansa penisa. Zbog toga se poremeti venska cirkulacija, nastaju jaki bolovi i otok. Blaži slučajevi imaju dobru prognozu, a kod težih mogu ostati i neželjene posledice. Zbog toga parafimozu treba shvatiti kao hitno stanje u urologiji.

Parafimoza nastaje najčešće nakon masturbacije ili seksualnih odnosa kod odraslih muškaraca, dok je penis u erekciji, ali može se desiti i kod dece (iako retko) npr. prilikom održavanja higijene ili nasilnog povlačenja fimozne kožice.

Parafimoza obično nastaje kad je prepucijum povučen ispod glavića penisa duže vreme, često zbog dijagnostičkih testova, pregleda ili medicinskih zahvata: kateterizacije i cistoskopije. Ređe je parafimoza samostalno uzrokovana, npr. nakon piercinga penisa ili upotrebe raznih seksualnih pomagala.

Kad se ovo stanje dogodi potrebno je izbegavati samostalno nasilno prevlačenje prepucijuma.

Lečenje može biti konzervativno ili hirurško

Konzervativno lečenje obuhvata smirivanje pacijenta, smanjenje otoka i vraćanje prepucijuma u originalni položaj i stanje. Ako je u mokraćnoj cevi kateter potrebno ga je privremeno ukloniti kako bi se rešila parafimoza.

Za smanjenje otoka može se izabrati jedan od sledećih postupaka: omotati penis i staviti ledene obloge, staviti elastične kompresivne zavoje, pritisnuti rukom oko penisa, stavljanje lokalnog anestetika na površinu penisa pomaže podnošenje boli, granulirani šećer se nanese na površinu otečenog prepucijuma i prekrije prstom rukavice ili kondomom, hijaluronidaza razgrađuje hijaluronsku kiselinu u vezivnom tkivu i smanjuje otok.

Bez obzira na izabranu metodu, kad se otok prepucijuma smanji, parafimoza se reši nežnim prevlačenjem prepucijuma preko glavića. Glavić penisa se čvrsto stisne između palca i kažiprsta. Na taj se način iz nje istisne krv i smanji njen volumen. Tada se prepucijum može ponovo prevući preko glavića penisa. Ako je postupak ispravno proveden, prsten stegnutog tkiva trebao bi preći preko glavića penisa. Ako je prepucijum prešao preko glavića, a stegnuti prsten ostao ispod njega, parafimoza nije ispravno rešena. Kad se prepucijum uspešno vrati preko glavića, dalji tretman nije potreban.

Hirurška terapija sprovodi se odmah ako je stanje teže ili ako nije uspeo konzervativni postupak. Ako jaki stisak tkiva onemogućuje svaki oblik konzervativnog ili minimalno invazivnog zahvata, potrebno je napraviti rez prepucijuma, a naknadno i obrezivanje. Cirkumcizija, obrezivanje, je definitivan oblik terapije parafimoze nakon čega se ona više ne može ponoviti.

Balanitis

Balanitis je inflamacija kože glansa, a postitis inflamacija unutrašnjeg lista prepucijuma. Pošto su obično zahvaćena oba predela, govorimo o balanopostitisu.

Najčešće nastaje kod dece prepovijane stalnim pelenama zbog iritacije urinom, zatim zbog bakterijske infekcije, traume ili hemijske iritacije (sapuni, dezinfekciona sredstva, nedovoljna higijena).

Na glansu i prepucijumu se javlja crvenilo, otok i nekad gnojav sekret. Peckanje pri mokrenju sugeriše infekciju bakterijama koja može da dovede do ulceroznih promena, čak i gangrene.

Za terapiju su dovoljne tople obloge od kamilice koje se menjaju na 2 sata. U blažim slučajevima antibiotici nisu potrebni, a posebno je važno da se ne prevlači prepucijum. U težim slučajevima lečenje preuzima urolog.Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. bezimena domacica 20.11.2011

    Moj komentar je upucen autoru clanka i moze delovati banalno, ali da li je moguce, ispravno i prihvatljivo da se u 21. Veku obracate majci, a ne roditeljima? "sastoji se u održavanju higijene uz obavezu majke da prilikom kupanja vrši blago prevlačenje prepucijuma preko glansa, da bi se postigao bolji elasticitet prepucijuma. " na ovaj nacin ste samo pokazali da se zene nisu emancipovale, da cak i vi smatrate da je briga o porodici obaveza majke, a pravo na rad dodatno opterecenje, koje ce nas stalno stavljati pred iybor cemu da se posvetimo, umesto da se sve obaveze, pa i briga o deci podele izmedju partnera.


  2. Allomanny 12.04.2011

    Zašto ne: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde