Vašljivost stidnog predela (Pediculosis pubis)

Uzrok nastanka

Uzročnik bolesti je sitna (1,5-2 mm), žućkasta, slabo pokretna stidna vaš Phthirus pubis. Stidne vaši žive i parazitiraju na kosmatim regijama na kojima je koža bogata apokrinim žlezdama, te se najčešće viđaju kod pacijenata u područuju pubisa, perianalno, aksilarno, a ređe, i to obično kod dece, u području trepavica. Vaš se rilicom pričvršćuje uz folikul dlake, a nogama uz dlaku uz koju pričvršćuje okrugle gnjide nizane poput brojanica.
 

Klinička slika

Na infestiranim regijama bolesnici osećaju svrab, koji je intenzivniji noću. Na koži se vide sivo-plavičaste makule veličine 0,3-1 cm, maculae ceruleae (pretpostavlja se da su posledica delovanja enzima iz pljuvačke vaši na hemoglobin). Retko su na koži obolele regije prisutne ekskorijacije (tragovi češanja), impetiginizacija (zagnojavanje) i ekcematizacija.
 

Dijagnoza

Postavlja se nalazom vaši i gnjida.
 

Lečenje

Sprovodi se kao i kod pedikuloze glave.
Lindan šampon se utrlja u zahvaćene dlake i drži 4 minuta a zatim dobro ispere vodom. Gnjide se uklanjaju iščešljavanjem gustim češljem čiji su zupci nakvašeni rastvorom sirćetne kiseline. Proceduru pranja ponoviti još jednom posle sedam dana.
Perimetrin krem 1% se utrljava, a posle 10 minuta se opere. Najčešće je dovoljna jednokratna primena.
Brzi način lečenja podrazumeva brijanje zahvaćenih površina i spaljivanje dlaka, da bi se prevenirala reinfekcija. Kod infestacije trepavica primenjuje se 2% žuti živin precipitat u vazelinu. Može se primeniti i čist vazelin dva puta dnevno uz uklanjanje vaši i gnjida pincetom.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde