Vašljivost glave (Pediculosis capitis)

Uzrok nastanka

Izazivač oboljenja je vaš Pediculus humanus capitis, koja parazitira na kosmatom delu glave. To je siva vaš, veličine do 2-3*1-1,3 mm, bez krila. Ženka snese dnevno 4-5 jaja (gnjida) koje hitinom lepi za donji deo dlake. Iz gnjida se za pet dana razvija larva, a za tri nedelje odrasla vaš. Odrastao parazit je hematofag (hrani se krvlju). Vaš se može preneti direktnim kontaktom sa bolesnikom ili indirektno priborom za češljanje, maramama, kapama i sl.
 
 
 
 
 

Klinička slika

Klinički simptomi kod pedikuloze nastaju desetak dana posle infestacije kao posledica ujeda vaši i senzibilizacije na salivu i ubrizgani antikoagulans. Bolesnici imaju jak osećaj svraba. Mogu se videti ružičaste papule, urtike, ekskorijacije, znaci sekundarne infekcije piokokama, kruste (koje slepljuju dlaku). Piodermizovane promene mogu postojati i na koži vrata, ramena, leđa. Cervikalne (vratne) limfne žlezde mogu biti uvećane i bolne.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se kliničkm pegledom tj. nalazom vaši i gnjida.
 
 
 
 

Lečenje

Lindan šampon se utrlja u kosu i drži 4 minuta a zatim dobro ispere vodom. Gnjide se uklanjaju iščešljavanjem gustim češljem čiji su zupci nakvašeni rastvorom sirćetne kiseline. Proceduru pranja ponoviti još jednom posle sedam dana.
Perimetrin krem 1% se utrljava u prethodno opranu kosu, a posle 10 minuta se kosa ponovo opere. Najčešće je dovoljna jednokratna primena.
Može se primeniti i malation 0,5% tokom 24 časa, uz pokrivanje kose gazom posle čega se kosa dobro opere i iščešlja gustim češljem.
Kako je pedikuloza najčešće porodično oboljenje, potrebno je detaljno pregledati sve osobe iz okoline obolelog i istovremeno lečiti sve obolele, da bi se sprečili recidivi usled reinfekcija. Po završetku lečenja odeću oprati ili hemijski očistiti, a češljeve i četke držati u toploj vodi 10-20 minuta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Nena 24.10.2013

    Kao preventivu protiv vaši: ispirajte kosu nakon pranja sa limunskom vodom tj. Iscedite limun u litar vode i isperite glavu- vaši neće u kiselu zionu! Pozdrav!


  2. dijana 11.11.2011

    Sin mi jedobio vaske u skoli, problem je sto nisam primetila odmah, glava je bila puna vaski, kupila sam sampon ali nije uspjelo da ih ubije odjednom, iscesljavam stalno, al sada se jos pojavljuju jako sitne vaskice i jajascadi ima, neznam sta da radim vise, u skolu sad neide a nije proslo 7 dana od samponiranja. Molim vas za savjet sro prije. Unapred hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde