Meki šankr (Ulcus molle)

Uzrok nastanka

Uzročnik je Haemophilus ducrey, gram negativni, fakultativno anaerobni bacil, koji je patogen samo za čoveka. Ovo je bolest ljudi koji žive u lošim socio-ekonomskim uslovima, češća je kod muškaraca, nego kod žena.
 
 
 
 

Klinička slika

Inkubacioni period traje od 1-7 dana (najčešće 3-5 dana), mada nekada kod žena može trajati nedeljama. Na mestu prodiranja uzročnika nastaje papula okružena crvenilom, koja se nakon 24-48 sati pretvara u pustulu (gnojnicu), eroziju a zatim i ulceraciju malih dimenzija. Od četvrtog do petog dana meki šankr dobija tipičan izgled: ulceracija je okrugla ili ovalna, prečnika 3 do 15 mm. Ivice ulceracije su nazubljene i podrivene, dno je neravno, jako vaskularizovano i krvari na dodir. Prekriveno je gnojem, a oko ulkusa se nalazi eritemni rub. Ulcus molle je slabo infiltrovan, mek i pastozan. Na palpaciju je bolan.
 
Lokalizovan je najčešće na genitalijama, a nekada i na okolnoj koži. Kod muškaraca se javlja na glansu, u predelu orificijuma uretre, na unutrašnjem listu prepucijuma i frenulumu. Ređa je lokalizacija u predelu skrotuma, mons pubisa i perianalno. Kod žena najčešća je lokalizacija na velikim usnama i ulazu u vaginu.
 
Broj lezija je različit. Polovina obolelih ima više od jedne ulceracije, a nove lezije su nastale autoinokulacijom uzročnika. Opisani su slučajevi sa po 50 do 60 ulceracija.
 
U toku prve dve nedelje bolesti kod 50% obolelih se javlja regionalna limfadenopatija, najčešće unilateralna. Obično su zahvaćene ingvinalne limfne žlezde i to sa iste strane gde je i meki šankr. Limfne žlezde se uvećavaju, postaju bolne, srastaju međusobno, a i sa kožom koja ih pokriva. Koža iznad zahvaćenih nodusa je eritemna i sjajna. Javlja se fluktuacija, dolazi do perforacije i pražnjenja gnojnog sadržaja kroz kožu.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza uzročnika u razmazu sekreta.
 
 
 

Lečenje

Terapija je antibiotska. Lek izbora je ceftriakson, mogu se koristiti i sulfonamidi, a u nekim slučajevima dobre efekte daju i tetraciklinski preparati. Obolelima se savetuje mirovanje. Potrebno je istovremeno lečiti i seksualnog partnera.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde