Tungijaza

Uzrok nastanka

Uzročnik je buva Tunga penetrans. T. penetrans je veoma sitna, svega 1 mm dugačka, ali se veoma brzo kreće kroz meka tkiva (1 cm/s) i može da skače i do 20 cm u visinu. Najviše je ima u peskut i tlu pored štala, svinjca i sličnih objekata. Čovek se infestira hodajući bos po endemičnom tlu. I mužjaci i ženke se hrane krvlju domaćina, ali mužjak napušta domaćina posle usisavanja krvi, dok ženka pravi rupe u mekim tkivima i tako ulazi u telo. Nakon 5 nedelja, sazreva i polaže jaja, i nakon toga umire. Osim čoveka domaćini mogu biti i životinje (pas, mačka, pacov, divlje životinje).
 
 
 
 

Klinička slika

Lokalizacija lezija koju prouzrokuje ženka pri ulasku u meka tkiva, jesu stopala, naročito između prstiju i oko noktiju. Ređe su ulazna mesta ruke-dlanovi, obrve, butine i glutealna regija. Najjednostavnija forma infestacije se prezentuje pojavom belih plakova, nodula koji su centralno prebojeni crno. Nekada su promene brojne i gusto poređane i podsećaju na saće. U razvijenijem obliku mogu nastati i eritematozne papule, kruste, bolni ili pruriginiozni noduli, bule, sekundarne infekcije, limfanginitis ili u najtežim slučajevima i septikemija. Po izlečenju mogu ostati ožiljci.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, nalaza uzročnika na koži ili potkožnom tkivu.
 
 
 
 

Lečenje

Ekstrakcija buve sterilnom iglom, zatim se lezija obrađuje, i leči antibiotskim mastima. Ukoliko se sumnja na sekundarnu infekcije, mogu se antibiotici primeniti i peroralno. Sprovodi se antitetanusna zaštita.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde