Mijaza

Uzrok nastanka

Larve dospevaju u organizam čoveka ujedom muva koje se hrane krvlju domaćina. Larve se zatim razvijaju i sazrevaju, a u zadnjem stadijumu sazrevanja napuštaju domaćina i dospevaju u zemlju.
 
 
 
 

Klinička slika

Kliničke manifestacije se razlikuju u zavisnosti od mesta ujeda. Mesto ujeda je najčešće na eksponiranim regijama, ali se može naći na bilo kom delu tela. Na koži nastaju edematozni noduli, koji su inflamirani i podsećaju na furunkule (čireve). Stiskanjem promene izlazi serozni sekret. Promene su praćene svrabom, iritacijama i bolom. Larve mogu da dospeju u nos, uši, oči usta ili anus. Ukoliko je nastala nazalana mijaza nastaju i epistakse (krvarenja iz nosa) i lokalne zapaljenske reakcije.
Mogu nastati komplikacije u vidu sekundarne infekcije, kada se stvaraju abscesi i celulitis. Ređe su komplikacije u vidu meningitisa, sinuzitisa i faringitisa.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i nalazom uzročnika u promenama.
 
 
 
 

Lečenje

Uzročnik se hirurški odstranjuje iz lezije, a pre toga se mogu primeniti lidokain ili pilokarpin da bi doveli do paralize uzročnika što bi olakšalo ekstrakciju. Peroralno se primenjuje ivermectin.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde