Tinea unguium

Tinea unguium je gljivična infekcija koja zahvata područje noktiju.

Uzrok nastanka

Uzročnici su najčešće Trichophyton I Epidermophyton. Trichophyton spada u jedan od tri roda gljivica koje čine dermatofite. Najčešće vrste su Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Trichophyton schoenleinii, Trichophyton tonsurans, Trichophyton verrucosum, and Trichophyton violaceum. Epidermophyton takođe spada u jedan od tri roda gljivica koje čine dermatofite. Jedina patogena vrsta Epidermophyton-a jeste Epidermophyton floccosum.

Put prenošenja

Na širenje dermatofitija tj. nastajanje infekcije utiču: faktori sredine (toplota, vlažnost, gumena zatvorena obuća, zanimanje...), faktor uzročnika (količina vitalnih spora u patogenom materijalu, virulencija, dužina neposrednog kontakta sa zaraženim materijalom), faktor domaćina (imunološki i neimunološki: integritiet epiderma, brzina proliferacije bazalnih ćelija, zasićene masne kiseline na površini kože, životno doba, pol, genetski i rasni faktori, endokrini i metabolički faktori, udružene bakterijske infekcije).

Oboljenja izazvana dermatofitima su kontagiozna. Pojavi bolesti pogoduju oštećenja korena i nokatne ploče, smetnje u cirkulaciji krvi kao i smanjena otpornost organizma iz drugih razloga.

Klinička slika

Oboljenja ove lokalizacije su obično dugotrajna. Karakteristično počinju na slobodnoj ivici i bočnim delovima nokta pojavom belih ili žućkastih promena koje se postupno šire prema bazi nokta. Vremenom nokat zadeblja te se odiže nokatna ploča i dolazi do grudvičastog mrvljenja i destrukcije nokta. Bolest se može javiti samostalno ili udruženo sa T. pedis ili manus.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemiološke anamneze, kliničke slike, nativnog preparata, kulture materijala, pregleda Woodovom lampom.

Lečenje

Terapija je dugotrajna. Lečenje u proseku iznosi 6-8 meseci za nokte ruku, a 10-12 meseci za nokte nogu. Sprovodi se energično pranje, razmekšavanje noktiju, sečenje i razmekšavanje nokatne ploče uz aplikovanje antigljivičnih proizvoda kao što su kreme klotrimazol, mikonazol, ketokonazol, ekokonazol ili ciklopiroks-olaminska krema. Ukoliko infekcija ne reaguje na primenu ovih lokalnih lekova, potrebno je uzimati i terapiju per os.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Marica 11.12.2014

  Poštovani,
  moja dg, uz tinea unguium, je i onihodistrofija. Dobila sam terapiju, ali na žalost, nisam pitala lekara da li terapiju treba da stavljam na sve nokte, s obzirom da su promene samo na noktima palčeva na nogama.


 2. Snežana Maletić 21.07.2012

  Poštovni, imam problema sa noktima na nogama i svrab po celom telu i kosi i još kosa mi opada. Doktor mi je davao kapsule fluconazol 150mg dvije sedmice i neku mast za noge koja se pravi. Ništa od toga, malo mi je bolje sa noktima, ali svrab između prstiju ne prolazi i po tijelu i kosi. Pa vas molim, šta da radim i kako da izliječim ako je moguće. Unaprijed zahvalna.


 3. elvisa 25.09.2009

  Ja se zovem elvisa i imam gljivicno oboljenje noktiju 23 god probala sam sve ali nista mi mije pomoglo mozete li mi reci sta da radim i jeste moj socijalni zivot je ugrozen ato sto moram uvjek kriti nokte molim vas mozete li mi pomoci?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde