Površinsko gljivično oboljenje kose i brade

Tinea capitis i tinea barbae je dermatofitoza koja zahvata područje kose i brade.

Uzrok nastanka

Trichophyton spada u jedan od tri roda gljivica koje čine dermatofite. Najčešće vrste su Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Trichophyton schoenleinii, Trichophyton tonsurans, Trichophyton verrucosum, and Trichophyton violaceum.

Na širenje dermatofitija tj. nastajanje infekcije utiču: faktori sredine (toplota, vlažnost, gumena zatvorena obuća, zanimanje), faktor uzročnika (količina vitalnih spora u patogenom materijalu, virulencija, dužina neposrednog kontakta sa zaraženim materijalom), faktor domaćina (imunološki i neimunološki: integritiet epiderma, brzina proliferacije bazalnih ćelija, zasićene masne kiseline na površini kože, životno doba, pol, genetski i rasni faktori, endokrini i metabolički faktori, udružene bakterijske infekcije).

Oboljenja izazvana dermatofitima su kontagiozna. Infekcija se prenosi direktnim putem i indirektnim (preko zaraženih predmeta). Interesantno je da genetski vezane osobe češće obolevaju od dermatofitija nego muž i žena, gde je direktni kontakt češći.

Klinička slika

Kod površinskog oblika nalazimo pojedinačna ili mnogobrojna žarišta, veličine novčića ili veća. Prekrivena su sitnim ljuskama i sivkastom peruti. Dlake su neravnomerno slomljene, gube sjaj i boju, ali unutar žarišta ima i zdrave kose. Takve se promene mogu naći i na bradi muškaraca (Tinea barbae).
Kod oblika koji zahvata i dublje slojeve slika bolesti je vrlo impresivna. U samom žarištu se vide mehurići ispunjeni gnojnim sadržajem (pustule), koji mogu stvoriti i veće gnojno žarište (apsces). Kosa opada, a na pritisak izlazi gnojni sadržaj sa sukrvicom pa se stvaraju kruste. Promene su na dodir bolne, a često je prisutna i regionalna upala limfnih struktura. Ovakve promene takođe se mogu naći i na bradi muškaraca (Kerion barbae).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemiološke anamneze, kliničke slike, nativnog preparata, kulture materijala, pregleda Woodovom lampom.

Lečenje

Lečenje uključuje niz antigljivičnih proizvoda kao što su kreme klotrimazol, mikonazol, ketokonazol, ekokonazol ili ciklopiroks-olaminska krema. Ukoliko infekcija ne reaguje na primenu ovih lokalnih lekova, potrebno je uzimati terapiju per os.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. ALEKSANDRA 25.07.2011

    Molim vas kazete mi moja beba ima tinea capitis ima 4 meseca mi dadoa terapiju autan i garamicin mast ama ne pominuva vec 2 nedelje sta da uzmemo i dali se leci ostava li tragu? Molim vas odgovorite


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde