Tinea manum

Tinea manum predstavlja gljivično oboljenje kože šaka.

Uzrok nastanka

Uzročnici su najčešće Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum, Trichophyton interdigitale, Epidermophyton floccosum i Candida albicans. Oboljenja izazvana dermatofitima su kontagiozna. Na oštećenoj koži mogu se namnožiti i bakterije i pogoršati simptome i otežati lečenje.

Klinička slika

Dishidroziformni oblik se ispoljava mehurićima praćenim svrabom. Promene su lokalizovane na lateralnim delovima šaka, ređe ih ima na lateralnim delovima prstiju. Zapaljenske promene mogu da budu različitog intenziteta. Često su prisutne erozije, kruste, krustoskvamne i skvame.
Skvamoznohiperkeratotičan oblik je u vidu ograničenih ili difuznih plaža sa jače izraženom deskvamacijom bez eritema.
Interdigitalni oblik se karakteriše promenama između prstiju, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Vide se eritemne plaže koje su vlažne ili promene sa beličastim macerisanim epidermom. Mogu postojati bolne ragade.

Dijagnoza

Postavlja se mikroskopskim nalazom micelskih vlakana u strugotinama promenjene kože.

Lečenje

Terapija se sastoji od svakodnevnog energičnog pranja bolesnih promena, dobrog sušenja i aplikovanja antigljivičnih preparata (klotrimazol, mikonazol, ketokonazol, ekokonazol ili ciklopiroks-olaminska krema) najmanje 4-6 nedelja. Lečenje se produžava 7-14 dana po iščezavanju vidljivih lezija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde