Stafilokokne infekcije kože

Kao jedna od najtežih kliničkih manifestacija stafilokokne infekcije navodi se maligna stafilokokcija lica (Staphylococcica facie maligna) koja predstavlja perakutnu septikemiju sa lokalizacijom primarnog ognjišta na gornjoj usni ili nosu (furunkul ili folikulitis). Najpre nastaje perifokalni tromboflebitis koji se širi u tromboflebitis facijalne i angularne vene a a nakon toga oftalmične vene, pa se tako zapaljenje prenosi na kavernozni sinus što može progredirati u meningitis i sepsu.
 
 
Kliničkom slikom dominira zapaljenski proces na licu u vidu otoka zagasito crvene boje koji liči na erizipel na polovini lica. Očna duplja je u celini otečena i potisnuta napred. Ukoliko infekcija progredira nastaju meningealni znaci, paraliza pokretača očnih jabučica i znaci generalizovane sepse.
 
 
Dijagnoza stafilokoknih infekcija kože se postavlja na osnovu kliničke slike a potvrđuje se bakteriološkim dokazivanjem uzročnika.
 
 
Površinske infekcije treba lečiti lokalnom primenom toplote, germicidnim sapunima i dobrom higijenom. Apsces incizirati i drenirati.
Za oboljenja sa sistemskim simptomima i zahvatanjem periorbitalnog predela ili obraza parenteralno daju se antistafilokokni penicilini-oksacilin, cefalosporini-cefazolin ili vankomicin. Preporučuje se terapija u trajanju od najmanje dve nedelje.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde