Lobomikoza

Uzrok nastanka

Uzročnik je gljivica Lacazia loboi. Prirodni rezervoar ove gljivice je nepoznat. Istraživanja su pokazala da slični uzročnik izaziva i slično oboljenje kod delfina, pa se smatra da može postojati transmisija sa delfina na čoveka.
 
 
 
 

Klinička slika

Lobomikoza se javlja na eksponiranim regijama i ekstremitetima, ušima, lumbosakralnoj i glutaealnoj regiji, obrvama. Promene se sporo razvijaju. Počinju kao male papule ili pustule i mogu se javiti na mestima manjih trauma kože. Može ih pratiti osećaj svraba ili pečenja. Opisuju se kao keloidne, verukozne i ulcerativne. Vremenom rastu i dostižu dimenzije manjih tumora. Pojedinačne lezije vremenom regrediraju i na njihovom mestu se stvaraju ožiljci. Promene su jasno ograničene, glatke, bezbolne, kasnije se stvaraju ulceracije i autoinokulacijom nastaju satelitne promene, nikada ne zahvataju dublje strukture. Nekada se infekcija može širiti u limfne čvorove, koji su uvećani.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i identifikacije uzročnika drektnom mikroskopijom.
 
 
 
 

Lečenje

Peroralno se ordiniraju itrokonazol ili clofazimin, ali je definitivna terapija hirurška ekcizija. Često se javljaju recidivi.
 
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde