Autosenzitivni dermatitis

Uzrok nastanka

Početna pretpostavka da bolest nastaje usled hipersenzitivnosti na određene autoantigene (izmenjeni proteini kože koji nastaju u toku staznog dermatitisa), nije mogla da bude potvrđena. Jedna od hipoteza je da faktori poznati kao pokretači (okidači, inicijatori) autosenzitivnosti: iritacija, senzibilizacija, infekcija i ulceracija, utiču imunskim ili neimunskim putem na oslobađanje raznih epidermalnih citokina, koji mogu povećati osetljivost kože na razne nespecifične stimulanse i izazvati kliničku sliku autosenzitivnog dermatitisa.
 
 
 
 

Klinička slika

Autosenzitivni dermatitis mogu provocirati bilo koji faktori, ali je prototip erupcija koja nastaje 1-2 nedelje nakon akutnog zapaljenja potkolenice kod bolesnika sa staznim dermatitisom, nastalim ili usled venske staze ili kao posttromboflebitični dermatitis sa ili bez ulceracije. Jedna ili obe potkolenice bivaju zahvaćene eritematoznim jako pruritičnim papulama i vezikulama koje se slivaju u plaže i šire se i na druge delove tela, bilo postepeno ili u vidu erupcije. Promene simetrično zahvataju potkolenice, bedra, trup, vrat, lice, podlaktice. Vremenom se ređe javljaju i menjaju izgled zavisno od trajanja bolesti. Slabo odgovaraju na terapiju dok se ne izleči osnovna bolest.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike uz prisustvo primarnog zapaljenskog žarišta.
 
 
 

 

Lečenje

Treba otkloniti pokretačke faktore bolesti ili ih lečiti. Oralni antihistaminici, da bi se ublažio svrab, a zavisno od ekstenzivnosti kliničke slike i kortikosteroidi, lokalno ili sistemski, mogu biti od pomoći. Lokalno se primenjuju antipruriginozne supstancije (mixtura agitanda) ili kortikosteroidne masti.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde