Ramsay - Hunt sindrom

Uzrok nastanka

Herpes zoster nastaje zbog reaktivacije Varicella zoster virusne infekcije. Predisponirajući faktori su starija životna dob, HIV infekcija, maligna oboljenja, imunosupresivna terapija, težak psihički ili fizički napor.
 

Klinička slika

Javlja se erupcija vezikula (mehurić) i jaki bolovi u spoljašnjem ušnom kanalu , na uvu, između uva i mastoida ili na bubnoj opni. Kada je zahvaćena senzorna grana n. facialisa može se javiti paraliza facijalisa perifernog tipa-manifestuje mlitavom slabošću polovine lica. Simptomi nastaju akutno-obrva je spuštena i bolesnik ne može da nabere čelo. Oko je otvoreno, donji kapak visi i pri pokušaju da se zatvori- jabučica krene prema
gore i upolje, suze se prelivaju preko donjeg očnog kapka. Usna je opuštena na bolesnoj strani, hrana se nakuplja između obraza i desni, pri pokazivanju zuba evidentna je slabost polovine m. orbicularis orisa.
U zavisnosti od lokalizacije lezije može se javiti čista motorna slabost, ili se osim slabosti može javiti i gubitak ukusa na prednje dve trećine iste strane jezika i bolna hiperakuzija, a u nekim oblicima i znaci oštećenja osmog živca (oštećenja sluha, vrtoglavica).
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, seroloških testova (ELISA i izolacijoj virusa u kulturi tkiva).
 

Lečenje

Kauzalna terapija je aciklovirom. Simptomatska terapija podrazumeva primenu analgetika, nekada i kortikosteroida. Preporučuju se i fizikalne mere koje mora da sprovodi sam bolesnik-zagrevanje polovine lica postavljanjem toplog (ne vrelog!) termofora ispred uva, masaža lica i voljna aktivacija bolesnih mišića pred ogledalom (nabiranje čela, zatvaranje očiju, pokazivanje zuba).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde