Ehlers-Danlosov sindrom

Uzrok nastanka i podela

Do sada je otkriveno 10 tipova. Tipovi I-IV, VII, VIII se nasleđuju autozomno-dominantno, tipovi V, IX, X se nasleđuju X-hromozom recesivno, a tip VI autozomno-recesivno. Tipovi se razlikuju po težini simptoma.
 
Tip I je klasična forma sa teškim simptomima. Tipovi II i III protiču lakše. Ehlers-Danlosov sindrom tip IV uzrokuje defekt u kolagenu tipa III. Ovaj tip kolagena se nalazi u unutrašnjim organima: krvni sudovi, materica, crevo...tako da su ovi organi prvenstveno pogođeni. Koža i zglobovi su kod ovog tipa normalno rastegljivi. Inače uzrok Ehlers-Danlosovog sindroma tip IV je mutacija gena, na hromozomu 2 lokus q31.
 
Tipovi VI i IX izazivaju defekt enzima lizin hidroksilaze (enzim je bitan za povezivanje kolagenih vlakana). Tegobe se manifestuju na koži i zglobovima, koji su preterano rastegljivi. Uzrok je mutacija na hromozomu 5.
 

Klinička slika

Proizvode se kolagena vlakna koja su defektna, a i sam nivo proizvodnje je smanjen. Kolagen je protein koji daje čvrstinu koži i ligamentima i čini ih otpornim na istezanje. Sindrom se klinčki manifestuje: hiperelastičnom (rastegljivom) kožom, hipermobilnim zgolobovima, pacijenti mogu izvoditi vrlo lako razne akrobatske figure npr. dotaknuti jezikom nos, istezati prste do poleđine šake, fragilnošću krvnih sudova i drugih tkiva. Rane otežano zarastaju (u procesu zarastanja rana neophodna je kontrakcija njenih ivica). Koža lako puca, a na mestu rascepa kasnije ostaju ožiljci. Koža je mekana i tanka, lako se pomera, i rasteže. Kada se koža uštipne u vidu falte i pusti, odmah se vraća i prvobitni položaj, kao da je od gume. Takođe povrede na koži nastaju vrlo lako. Ožiljci su pretežno atrofični.
Zbog neotpornosti krvnih sudova postoji sklonost ka krvarenju, koja su najčešće u vidu potkožnih hematoma oko zglobova. Javljaju se i poremaćaji unutrašnjih organa: srca, krvnih sudova, creva, velikih zglobova. Ostali simptomi: kile (hernija), aneurizma aorte, isčašenje kuka, divertikulumi bešike i creva i dr.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih i histoloških ispitivanja, a testovi hemostaze služe da se isključi postojanje trombocitopenije, trombocitopaitje ili nekog koagulacionog poremećaja.
 

Lečenje

Terapija je simptomatska. Savetuje se izbegavanje trauma.
 
 
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Nemanja 03.06.2023

  Dragana ako čitate ovo javite se ovde u komentaru, želeo bih da nekako stupimo u kontakt. Moze se proveriti u Bg u jednoj privatnoj klinici


 2. Dragana 17.05.2023

  Gde mogu proveriti dali ima ehlers-danlosov sindrom


 3. nemanja 22.11.2021

  Postovane Biljana i Miljana. Jedini dr. u Srbiji koji se bavi Ehler danlosovim sindromom da ja znam je dr Goran Cuturilo iz Bg. Ja sumnjam da imam hEDS ,voleo bih da popricam sa vama.


 4. Milana 12.10.2021

  Mene takođe zanima kom lekaru specijalisti treba da se obratim da bi se utvrdila dijagnoza Ehlers-Danlosovog sindroma za koji sumnjam da imam (očigledno nasleđeno po ženskoj liniji: majka, baka, prabaka...).


 5. biljana marinkovic 03.09.2021

  Poštovani, imam 40 godina i pre par godina mi je dijagnostifikovana hipermobilnost, s tim da sumnjam da imam i hEDS pa me zanima da li vi imate informaciju da li se neki lekar u Srbiji bavi ovim poremećajem?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde