Čir (Furunculus)

Uzrok nastanka

Uzrokovano je koagulaza pozitivnim stafilokoom (Staphylococcus aureus), koji se često istovremeno nalazi u nosu, spoljnem ušnom kanalu, perianalnom predelu obolelih osoba.
 

Klinička slika

Furunkuli mogu biti lokalizovani bilo gde na koži izuzev na dlanovima i tabanima. Mikrotrauma, trenje, maceracija, kao i neke pruriginozne dermatoze (atopijski dermatitis, skabijes, pedikuloza) pogoduju nastanku furunkula. Oboljenje obično počinje kao folikulitis odakle infekcija prodire u dubinu folikula i njegovu okolinu. Manifestuje se bolnim dermohipodermalnim infiltratom (nodusom), čvrste konzistencije sa kožom koja ga prekriva intenzivno eritematoznom (crvenom), glatkom, sjajnom i toplom. Infiltrat se može resorbovati ali češće dolazi do centralne nekroze (izumiranja) koja se manifestuje razmekšavanjem i fluktuacijom. Na površini formira se nekrotični čep. Pod pritiskom gnoja nekrotični čep biva istisnut, nakon čega se gnoj spontano drenira. Regionalne limfne žlezde su uvećane i bolne. Furunkul zaceljuje ožiljačno.
Učestala pojava većeg broja furunkula na koži u toku više meseci i godina naziva se furunkuloza. Česta je kod osoba sa šećernom bolešću i sa smanjenom opštom otpornošću organizma.
 

Lečenje

Lečenje je opšte i lokalno. Antibiotici se ordiniraju per os ili parenteralno, najbolje prema antibiogramu. Lokalno je obavezno pranje kože toplom vodom i sapunom ili blagim kalijumpermanganatom. U početku bolesti bolesnu površinu treba zagrevati (dijatermija) da bi brže došlo do demarkacije. Ukoliko dođe do perforacije neophodno je pranje dezinficijensima i zaštita okolne zdrave kože, uz svakodnevno previjanje do izlečenja.
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Daniela 06.12.2011

    Pocitovani ima sin koj ima 16 godina od letos pa na dalje izaslo mu je 6 cirova na razlicne delove tela koj moze da bude uzrok napravili smo krvnu sliku nema secera koj e drugi uzrok hvala ako mozete da mi posaljite odgovor


  2. vesna 08.02.2011

    U proteklih nekoliko meseci sam imala više čireva na različitim mestima, sa dve hirurške intervencije. Interesuje me gde se mogu obratiti za pomoc tipa da se ispita stanje organizma i da se utvrdi uzročnik učestalih pojava čireva


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde