Pyoderma gangrenosum

Uzrok nastanka

Nije poznat nijedan specifičan uzrok ove bolesti, ali traume kože kod obolelih dovode do nastanka novih lezija. Smatra se da je u procesu nastanka lezija uključen imuni sistem. 

Klinička slika

Inicijalne lezije su male, crvene papule ili pustule (gnojanice) koje se menjaju i iz njih nastaju veće ulcerativne lezije. Promene su praćene bolom  i osećajem nalgodnosti. Kod 50% obolelih se pridruženo javljaju i sistemske bolesti i to najčešće ulcerativni kolitis i Kronova bolest, poliarteritis, leukemije i preleukemičma stanja. Ređe nastaju druge forme artritisa (psorijazni, osteoartritis, spondiloartropatije), oboljenja jetre (hepatitis, primarna bilijarna ciroza), lupus eritematozus i Sjegrenov sindrom.
Postoje dva oblika bolesti-klasični i atipični. Klasični se karakteriše dubokim ulceracijama sa neravnim ivicama, najčešće lokalizovane na nogama, mada se mogu pojaviti bilo gde na telu. Atipični oblik se karakteriše promenama koje su u većini u vidu vezikula i pustula, erozije su pliće i češće se javljaju na dorzalnim stranama šaka, ekstenzornim stranama podlaktice ili na licu.
Prognoza je uglavnom povoljna, mada se mogu se javiti recidivi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anmaneze, karakteristične kliničke slike, laboratorijskih analiza, testiranjem funkcije jetre, rendgenografije pluća, kolonoskopije, biopsije kože i patohistoloških nalaza. 

Lečenje

Specifična terpaija ne postoji. Lokalno se aplikuju kortikosteroidne masti. U sistemskoj terapiji se daju kortikosteroidi, ciklosporin, azatioprin, dapson, takrolimus, ciklofosfamid, hlorambucil. Nekada pomaže hiperbarični kiseonik. Udružene promene se pojedinačno tretiraju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde