Purpura thrombocytopenica idiopathica

Purpura thrombocytopenica idiopathica (morbus haemorrhagicus Werlhof) je stečena, akutna ili hronična purpura kože i sluzokoža. Bolest je retka, a uglavnom se javlja kod dece do 15. godine života.

Uzrok nastanka

Etiopatogeneza nije tačno utvrđena. Sumnja se na autoimune poremećaje i pojavu antitrombocitnih antitela. Vreme života trombocita je jako skraćeno. Akutni oblici se često javljaju posle gripa, a hronični se mogu pojaviti posle primene nekih lekova (antibiotici, salicilati).

Klinička slika

Akutni oblik se javlja iznenada, a karakteriše se pojavom ekhimoza (krvni podliv) u nosu, ustima, ždrelu i konjunktivi, a nastaju i purpurične promene na koži. Moguća je i pojava melene (tamna stolica, krv u stolici) i hematurije (krv u mokraći). Broj trombocita je izrazito snižen.

Hronični recidivantni oblik bolesti se javlja uglavnom kod žena, a karakteriše se promenama koje su slične onim kod akutnog oblika, samo su slabije izražene. Uz to mogu postojati  i menoragija i metroragija (obilno i produženo menstrualno krvarenje), a petehije se javljaju i na potkolenicama. Kod nekih bolesnika se može zapaziti i povećana slezina.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda, laboratorijskih analiza.

Lečenje

Terapija se sprovodi sistemskom primenom kortikosteroida i imunosupresiva, a kod teških oblika i splenektomijom (odstranjenje slezine).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde